Kako se dogodio kiks JP Morgana?

Dodajte komentar

Američki bankarski div JP Morgan priznao je prošle nedelje gubitak od dve milijarde dolara zbog loše strategije osiguranja ulagnja u pogrešnim investicijama.

Nekoliko godina posle masovnih zabluda i lošeg ulaganja prvenstveno američkih banaka koje su gotovo izazvale krah svetskog finansijskog sistema, postavlja se pitanje kako je moguće da se sada ponovo dogodi ovako veliki kiks.

Glavni izvršni direktor JP Morgan Čejsa Džejmi Dajmon, priznao je da je bio “u smrtnoj zabludi” kada je u aprilu odlučio da ignoriše sumnje oko očito pogrešnog poslovanja ove banke. 

U jednom od intervjua za američke televizije, Dajmon je kazao kako nije znao celu pozadinu problema koji se zahuktavao u aprilu.

„Ali bez obzira na sve napravili smo strašnu i nečuvenu pogrešku za koju nema izgovora“, kazao je.

Akcija ove banke zabeležila je pad od skoro 10 odsto odmah po objavi ovih vesti.

Vest o gubitku alarmirala je sve američke političare koji su odmah zatražili strožu finansijsku regulaciju.

U četvrtak je Dajmon gubitke opisao kao „posledice greške, aljkavosti i loših procena” i upozorio da „bi moglo postati još i gore“.

Medijski izveštaji o JP Morgan gubitku uglavnom su se fokusirali na radnika londonske poslovnice Brunu Majkla Iksila, popularno zvanog „Londonski kit“, koji je navodno uložio najveći deo propalog novca, no insajderi odbacuju Iksilovu pojedinačnu krivicu i tvrde da je greška bila u celokupnoj strategiji mnogo široj od odluke samo jedne osobe.

Analitičari tvrde da je ova kompanija, bez obzira na gubitak, još uvek „boljeg zdravlja“ od većine svojih konkurenata i očekuju da bi „oporavak od ovog gubitka trebalo da bude ostvariv“.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *