Rumunija udara na bogataše

Dodajte komentar

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da će njegova vlada od januara 2013. uvođenjem progresivnog poreza zameniti proporcionalni porez na dohodak.

Ponta je rekao da će nacrt budžeta za 2013. koji će njegova vlada levog centra najesen podneti parlamentu, obuhvatati i progresivni porez na dohodak, ali da njegov maksimalni nivo neće premašiti sadašnji proporcionalni porez od 16 odsto, prenosi agencija AFP.

“Uvešćemo u nacrt budžeta najvažnije mere, uključujući diferencijalne kamatne stope od 8, 12 i 16 odsto,” rekao je Ponta novinarima.

Ministarka rada Marijana Kampeanu je ove nedelje izjavila da će porez na dohodak za niže plate biti smanjen od početka 2013. kako bi se zaštitili “ugroženi građani.”

Proporcionalni porez na lični dohodak i na profit kompanija od 16 odsto uvela je vlada desnog centra u januaru 2005. .

Nekoliko drugih istočnoevropskih zemalja je, takođe, primenilo sisteme proporcionalnog poreza, pa u Bugarskoj ta poreska stopa iznosi deset odsto.

Rumunija je 2009. dobila paket pomoći vredan 20 milijardi evra od MMF-a, Evropske unije i Svetske banke, u zamenu za primenu bolnih mera štednje, koje su joj pomogle da izadje iz recesije.

MMF i EU su u martu 2011. odobrili Rumuniji novu kreditnu liniju od pet milijardi dolara, koju će Rumunija povući samo u slučaju neophodnosti

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *