Deutsche Bank Americi platila 202 mil. dolara odštete

Dodajte komentar

Deutsche Bank je pristala platiti SAD-u 202 miliona dolara u sklopu nagodbe zbog optužbi da je svjesno zavaravala američku državnu agenciju za nekretnine u vezi hipoteka koje su trebale biti osigurane od strane države.

Američko ministarstvo pravosuđa je u tužbi utvrdilo da je Deutsche Bank sa svojom podružnicom MortgageIT zarađivala na preprodaji loših hipoteka zbog čega su hiljade Amerikanca suočene s bankrotom ili izbacivanjem iz stanova i kuća, a država mora platiti osiguranje vrijedno stotine miliona dolara, piše Financial Times.

Deutsche Bank je priznala nešto od onoga za što se tereti u tužbi koja je podnesena prije godinu dana.

“MortgageIT i Deutsche Bank su se odnosili prema osiguranju Federalne agencije za nekretnine kao da je riječ o besplatnom državnom novcu kojim su nastavljali kreditiranje mimo pravila”, rekao je tužitelj Preet Bharara.

“Učestvovanje u direktnom programu kreditiranja sastoji se od pravila koje nisu puke tehnikalije koje treba zaobilaziti kao što su optuženi činili čitavu deceniju.”

U sklopu programa direktnog kreditiranja, Federalna agencija za nekretnine i Ministarstvo građevine i urbanog razvoja preuzimaju rizik u slučaju bankrota na milione hipoteka izdatih u Americi.

Međutim, u odabiru hipoteka te dvije institucije moraju održavati ravnotežu između podsticaja kupovine stanova i zaštite novca poreznih obveznika. Banke koje su učestvovale u programu morale su svake godine iznova prihvaćati pravila programa za osiguranje hipoteka.

U juče postignutoj nagodbi Deutsche Bank je priznala da MortgageIT nije poštovala sva pravila Agencije i Ministarstva, uprkos godišnjim potvrdama. Ta je podružnica priznala i da je podnosila potvrde da su neki krediti pogodni za osiguranje iako nisu bili.

Iz Deutsche Banke su rekli: “Jako nam je drago da smo postigli ovu nagodbu za koju smo već osigurali sredstva i da ćemo to ostavimo iza sebe. Ovo je značajan korak u rješavanju naše izloženosti po pitanju hipoteka.”

Njemačka je banka kupila njujorški MortgageIT 2007., ali je zatvorila kompaniju krajem 2008. na početku hipotekarnog debakla i globalne finansijske krize. MortgageIT je odobrio više od 39.000 kredita koje je Agencija osigurala, zbog čega je ona morala platiti oko 368 miliona dolara odštete.

Isplata 202 miliona dolara je do sada najveća koju je državno tužilaštvo dobilo u svojim nastojanjima da nadoknadi gubitke nastale izdavanjem lažnih potvrda od strane banaka. Nagodbe su postignute s tri velike banke – CitiMortgage, Flagstar Bank i Deutsche, dok je tužba protiv Allied Home Mortgage još uvijek na snazi

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *