Inflacija u Španiji dva odsto u aprilu

Dodajte komentar

Potrošačke cijene su u Španiji u aprilu porasle za dva odsto na godišnjem nivou uprkos recesiji, pokazali su danas zvanični podaci, dok je Evropska komisija upozorila da zvanični Madrid neće ostvariti ciljeve smanjenja bužetskog deficita za ovu i sljedeću godinu.

U saopštenju španskog Zavoda za statistiku se navodi da je stopa inflacije prošlog mjeseca porasla sa nivoa od 1,8 odsto iz marta, uglavnom kao posljedica rasta cijena stanovanja, benzina, alkoholnih pića i duvanskih proizvoda, prenijela je agencija AFP.

Stopa inflacije u Španiji postepeno pada nakon što je u aprilu prošle godine porasla na rekordnih 3,5 odsto.

Bazna stopa inflacije, ne računajući visoko promijenjive cijene sirovina i energenata, iznosila je u aprilu 1,1 odsto, prema 1,2 odsto u martu, saopštio je Zavod.

Španija je početkom ove godine zapala u recesiju pošto je zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) drugi kvartal zaredom, djelimično i kao posljedica visoke stope nezaposlenosti od iznad 24 odsto.

Pored toga, Evropska komisija je danas upozorila da Španija neće uspjeti da ostvari ciljeve smanjenja budžetskog deficita za ovu i 2013. godinu i da će ostati u recesiji do kraja sljedeće godine.

Deficit će ove godine iznositi 6,4 odsto BDP-a, što je značajno više od cilja vlade od 5,3 odsto, a sljedeće godine će biti 6,3 odsto. Istovremeno, španski BDP će 2012. pasti za 1,8 odsto a 2013. za 0,3 odsto, saopštila je Komisija.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *