Lizing kuće u gubitku zbog loše naplate potraživanja

Dodajte komentar

U 2011. godini četiri lizing kuće u Crnoj Gori ostvarile su ukupan prihod od 20.847.312 eura, što predstavlja smanjenje od 15,88 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U istom periodu ostvareni su ukupni rashodi u iznosu od 22.664.115 eura sa smanjenjem od 26,83 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U Ministarstvu finansija navode da je na slabije poslovanje lizing kuća uticala loša naplata potraživanja.

U Biltenu Ministarstva finansija se navodi da su liznig kuće u 2011. godini iskazale gubitak prije oporezivanja u iznosu od 5.346.572 eura, što predstavlja manji gubitak
u odnosu na ostvareni u 2010. godini za od 45,30 odsto, kada je iznosio 9.774.650 eura.

“Negativan rezultat na kraju obračunskog perioda 2011. godine je u najvećoj mjeri posljedica rezervisanja, po osnovu procjene rizičnih potraživanja, koja su u velikom iznosu kod jednog učesnika na tržištu lizinga izražena kao rashod u skladu sa pravilima matične kuće“, navodi se u Biltenu.

Međutim, dvije od četiti lizing kuće ostvarile su pozitivne finansijske rezultate na kraju 2011. godine.

Primijetno je da su lizing kuće, tokom 2010. i 2011. godine, u velikoj mjeri promijenile svoju poslovnu strategiju i sklapale ugovore sa klijentima visokog stepena kreditne sposobnosti i na taj način smanjile izloženost tržišnim rizicima.

“Loša naplata potraživanja dovela je do značajnog povećavanja rezervacija, što je doprinijelo rastu rashodne strane u bilansu uspjeha“, ističu u Ministarstvu finansija.
Iz ugla lizing kompanija tržište je tokom 2011. godine karakterisalo povećavanje klijenata koji slabije servisiraju obaveze, kao i prisutna nelikvidnost klijenata.

Takođe, zadržana je restriktivna politka odobravanja plasmana, uslijed smanjenog broja klijenata koji svojim bonitetom zadovoljavaju uslove finansiranju.

Jedan od problema na koje ukazuju lizing kuće tokom 2010. i 2011. godine bio je i otežan izvršni postupak i prinudna naplata potraživanja.

Evidentno je da je na tržištu najzastupljniji proizvod i dalje lizing putničkih automobila, što ukazuje da se lizing usluge kao zamjena za kreditne aranžmane u Crnoj Gori najčešće koriste za ovu svrhu.

U Ministarstvu finansija ističu da je za bolje uslove na tržištu lizinga, odnosno cjelokupnom finansijskom sistemu u Crnoj Gori, potreban je kao uslov rast ekonomske aktivnosti i povećan stepen likvidnosti privrednih subjekata.

“Rast broja kredibilnih klijenata, kao i efikasnija naplata potraživanja, prioriteti su lizing kuća u narednom periodu, dok će oporavak ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori biti direktni uzročnik rastu lizing poslova“, zaključuju u Ministarstvu finansija.

Izvor: CdM

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *