Kameron: Eurozona prelazni projekat

Dodajte komentar

Da bi evrozona bila uspešna treba da ima jednu vladu, ocenio je britanski premijer Dejvid Kameron u razgovoru za Dejli Mejl.

“Nigde u svetu nemate slučaj da jedna valuta ima više vlada. Da bi evrozona imala smisla mislim da bi zemlje (evrozone) trebalo da imaju usklađeniju ekonomsku politiku i politiku zaduživanja”, naglasio je on.

Britanska vlada, na čelu sa Kameronom, prošle godine je odlučila da se ne pridruži novom evropskom fiskalnom sporazumu. Kameron je tada tvrdio da je za njegovu zemlju bolje da ostane izvan evrozone i istakao je “sposobnost da sami radimo stvari sebi i za sebe”.

“Uvek sam verovao da će različitim zemljama ponekad biti potrebne različite ekonomske politike i kamatne stope prilagođene njihovim potrebama”, istakao je britanski premijer.

On je, međutim dodao da je ekonomski rast evrozone u interesu Britanije, budući da 40 odsto ukupnog britanskog izvoza odlazi upravo u taj blok.

“Mi želimo da oni reše svoje probleme. Želimo da budemo prisutni na jedinstvenom tržištu, želimo evropsku saradnju, ali ne želimo da budemo članica zone evra”, rekao je Kameron.

“Evrozona je projekat u tranziciji koji može da završi na više različitih načina. Sve te zemlje moraju da donesu sopstvene odluk” , dodao je on

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *