Dinar nikad slabiji

Dodajte komentar

Dinar će sutra prema evru oslabiti oslabiti za 0,1 posto ili za oko 15 para i premašiće granicu od 112 za jedan evro.

Tako će zvanični srednji kurs biti 112,1457 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Na mesečnom nivou domaća valuta će prema zajedničkoj evropskoj valuti sutra biti slabija za 0,4 posto, a na godišnjem za 11,2 posto.

Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je jedan evro koštao 103,6922 dinara.

Kako bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta, NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 753,5 miliona evra.

Slabljenje dinara prema evru od početka godine izraz je hroničnog nedostatka deviza na tržištu, što je dodatno pojačano uzdržanošću investitora usled neizvesnosti u Srbiji i evrozoni, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić ocenio je da postoji strah kod investitora, ne toliko zbog situacije u samoj Srbiji, već od ishoda rešavanja krize u evrozoni, pre svega u Grčkoj, kao i činjenice da je sve više na vidiku da će se “zdravo jezgro” evrozone izdvojiti. To ukazuje da će investitori biti veoma obazrivi za tržišta poput Srbije, tako da se ne očekuje da će doći do velikog priliva stranih direktnih investicija, i automatski biće smanjena ponuda deviza.

Prema pisanju Tanjuga, dugoročno gledano vrednost dinara prema evru nastaviće da pada, uz povremene oscilacije. Ekonomisti ne očekuju nikakve dramatične promene kursa, ali očekuju nastavak laganog klizanja na dole, uz oscilacije, i povremeno jačanje dinara.

U saopštenju NBS se dalje dodaje da je indikativni kurs dinara prema američkom dolaru u sredu popodne bio 86,7598 dinara za jedan dolar i za 0,5 posto je slabiji u odnosu na prethodnu vrednost.

Dinar je prema dolaru oslabio na mesečnom nivou za 1,9 posto, a na godišnjem za 19,8 posto.

poslovnojutro.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *