Njemačka uvodi “benzinsku policiju”

Nemačka vlada osnovala je Kancelariju za transparentnost tržišta kako bi prozreli taktiku kojom naftni koncerni određuju cenu goriva.

14.700 benzinskih pumpi u zemlji moraće ubuduće da mu šalje podatke o tome kada i koliko su se cene na njihovim prodajnim mestima menjale i po kojoj ceni su oni nabavljali gorivo od liferanata.

Branša naziva planiranu agenciju “birokratskim monstrumom”, dok Vlada odvraća da će pokušati olakšati ceo proces i smanjiti papirologiju osnivanjem internet platforme na koju bi se stavljali traženi podaci.

Savezna vlada ne namerava svojim “Kancelarijom za transparentnost” samo nadgledati razvoj cena na pumpama, već i steći sistemski uvid u prodajne cene liferanata i veletrgovaca naftom kako bi čuvari tržišne utakmice prokopali malo dublje po tajnama politike cena naftnih koncerna.

Oni su, naime, prošle godine ponovo ostvarili rekodni dobit i podelili svojim najvišim menadžerima debele premije. Tako je Rek Tillerson, predsednik američkog koncerna EkkonMobil, kojemu pripadaju i Esso-pumpe u Nemačkoj, zaradio u 2011. 35.000.000 $ – oko petinu više nego godinu pre.

Savezna kancelarija za zaštitu tržišnog takmičenja je već u maju prošle godine ustanovio da si pet velikih vlasnika benzinskih pumpi u Nemačkoj – Aral, Esso, Jet, Shell i Total – međusobno uopšte nisu prava konkurencija, no nije uspeo naći dokaze o ilegalnom dogovaranju cena.

Uspelo mu je samo pokrenuti postupak protiv ovih pet preduzeća jer su nezavisnim pumpama prodavali benzin i dizel iz svojih rafinerija po preterano visokim cenama.

izvor: b92.net

Check Also

EU: Region “trese” inflacija

U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *