Majkama u Hrvatskoj niže penzije

Žene u Hrvatskoj koje odluče da rode, imaju nižu penziju od koleginica koje ne postanu majke, a nova vlast nema namjeru da to izmjeni.

Naime, od 2000. godine za izračunavanje penzije više se ne uzima deset najboljih godina staža već ukupan staž, što znači i vrijeme provedeno na porodiljskom bolovanju, kao i bolovanju zbog održavanja trudnoće.
To znači da će žene koje su na porodiljskom odsustvu bile više puta ili čak samo jednom, imati manju penziju od svojih jednako plaćenih kolegica koje nemaju djece.
Značajna razlika postoji i u tretmanu žena koje su na porodiljsko otišle prije i poslije 2008. godine.

Tako je trudnica koja je otišla na porodiljsko početkom 2008. godine, tokom prvih šest mjeseci bebinog života primala prosjek svoje plate, a idućih šest mjeseci mogla je dobiti najveću naknadu od 2.660 kuna (353 evra).

Još gore su prošle žene koje su rađale prije 2008.

Doprinosi na ove iznose ulaze u račun buduće penzije, a na iznos, takođe, negativno utiče i vrijeme provedeno na održavanju trudnoće, za vrijeme kojeg žena ima pravo na najviše 4.250 kuna plate (565 evra).

Žene koje su na porodiljskom bile prije 2008. godine su tokom prvih šest mjeseci porodiljskog mogle da dobiju najviše 4.250 kuna, kao i najviše 2.660 kuna tokom drugih šest mjeseci djetetovog života.

One koje su bile na porodiljskom od 2000. do 2004. godine, mogle su tokom drugih šest mjeseci djetetovog života da prime najviše 1.600 kuna (212 evra).

Iako je predizborni plan Kukuriku koalicije najavljivao ‘široki spektar mjera na području populacione politike i demografije’, najava o ispravljanju ove nepravde prema majkama zasad nema.
Majke koje zbog rođenja blizanaca, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta koriste trogodišnje porodiljsko odsustvo, jer tokom druge dvije godine imaju naknadu od 1.660 kuna, takođe ne treba da se raduju visokoj penziji.”Dogodi” li se ženi tokom života jedan trogodišnji dopust zbog rođenja blizanaca, i još jedan jednogodišnji, penzija će joj se značajno smanjiti, prenose agencije.

izvor:capital.ba

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *