Juan – jabuka razdora SAD i Kine

Dodajte komentar

Američki ministar finansija Timoti Gajtner pozvao je Kinu da dopusti jačanje svoje strogo kontrolisane monete, juana, kao i da olakša pristup svom tržištu.

Vašington smatra “naročito važnim” obećanje iz poslednjeg, petogodišnjeg plana ekonomskog razvoja Kine da će juan ojačati, naveo je Gajtner u svom govoru.

Američki zvaničnici odavno okrivljuju Peking da drži vrednost svoje valute na veštački niskom nivou kako bi dao podsticaj izvozu, što je dovelo do ogromnog kineskog trgovinskog suficita sa SAD.

Američki podaci pokazuju da je trgovinski deficit sa Kinom prošle godine dostigao rekordnih 295,5 milijardi dolara, što je povećanje od 8,2 odsto u odnosu na prethodni rekord iz 2010.

Gajtner je na početku dvodnevnih pregovora između dve najveće svetske ekonomije rekao da je renminbi, kako je zvaničan naziv za juan, u poslednje dve godine ojačao oko 13 odsto prema dolaru, ali je pozvao na dalju aprecijaciju kako prema američkoj valuti, tako i prema drugim glavnim valutama, prenela je agencija AFP.

Kineski zvaničnici su odbacili tvrdnju da je juan potcenjen i zatražili su od Vašingtona da smanji kontrolu uvoza visokotehnoloških dobara.

Ministar trgovine Čen Deming je rekao da nije tačno da je juan potcenjen i ukazao da Kina zbog krize beleži smanjenje spoljnotrgovinskog suficita.

Peking je pristao na postepeno jačanje juana, ali Vašington i vlade drugih spoljnotrgovinskih partnera Kine tvrde da je ta moneta i dalje potcenjena, što, kako kažu, omogućava kineskim izvoznicima da steknu prednost na tržištu, a inostranim takmacima nanosi štetu.

Pojedini američki kongresmeni pozivaju na uvođenje kaznenih taksi na kinesku robu ukoliko Peking ne pristane da juan jača brže.

Kina brani svoj režim valutnih kurseva, podsećajući da je postepeno učinila svoju valutu fleksibilnijom i da je prošlog meseca ublažila kontrolu juana, proširivši koridor njegovog dnevnog ugovaranja sa 0,5 odsto, na jedan odsto.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *