ECB zadržala ključnu kamatnu stopu od jedan odsto

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je danas nepromijenjenu ključnu kamatnu stopu, kao što je bilo i očekivano, zahvaljujući čemu su troškovi zaduživanja evrozone ostali na istorijskim minimumima, na kojima se nalaze od decembra.

Upravni odbor ECB je, na sastanku koji je održan u Barseloni umjesto u Frankfurtu, izglasao da osnovna kamatna stopa ostane neizmjenjena na jedan odsto, prenijela je agencija AFP.

Analitičari ovog mjeseca nisu ni očekivali izmjenu stope, niti nove antikrizne mjere, nakon što je banka nedavno preduzela niz koraka da podrži evro i podupre dugovima opterećenu privredu zemalja monetarne unije.

Centralna banka je preokrenula politiku podizanja kamatnih stopa prošle godine, čime su troškovi zaduživanja evrozone pali na rekordno nizak nivo od jedan odsto. Banka je takođe pokrenula sporni program kupovine obveznica prezaduženih zemalja monetarne unije da bi snizila njihove troškove zaduživanja.

ECB je, u decembru i februaru, u okviru dva dugoročna programa refinansiranja, u bankarski sistem evrozone upumpala preko bilion evra, u cilju izbjegavanja kreditnog sloma.

Brojne snage obezbjeđenja nalaze se na ulicama Barselone, a španske vlasti ponovo su, privremeno, uvele granične kontrole da bi spriječile ulazak potencijalnih izazivača nemira.

Uz rekordnu nezaposlenost od 24,4 odsto i recesiju, Španija je pod velikim pritiskom da stabilizuje svoje javne finansije i sprovede mjere štednje, koje izazivaju nezadovoljstvo javnosti.

izvor: capital.ba

Check Also

Prva banka demantovala navode o povlačenju novca državnih kompanija

Prva banka reagovala je povodom teksta objavljenog u dnevnom listu „Vijesti“ 27. jula 2021. godine, pod …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *