Štiglic:Štednja EU vodi ka samoubistvu

„Evropa se nalazi u izrazito teškoj situaciji u kojoj bi stavljanje fokusa na štednju i strogost vodilo ka samoubistvu“, kaže Džozef Stiglic.

On tvrdi da je istorija više puta pokazala kako strogi programi i štednja ne donose željene rezultate dodavši da smatra „kako je evropski pristup krizi najmanje obećavajuć i da je Europa na putu prema samouništenju “.

Istovremeno dug evro regije prošle je godine narastao do najvišeg nivoa od kada je počela primena zajedničke valute, a sve zbog povećanja zajma posrnulim članicama.

I dok se od Grčke očekivala štedljivost „primjenjivanje ovakvog programa u Velikoj Britaniji i Francuskoj te ostalim evropskim zemljama, može dovesti samo do katastrofičnih ekonomskih posledica. Premda su evro vođe već odavno shvatili da sama štedljivost sama po sebi nema smisla, već je potreban i rast, svejedno nisu poduzeli gotovo nikakve aktivnosti da bi taj rast i postigli“, objasnio je.

Stiglica, inače profesoar ekonomije na njujorškom fakultetu Kolumbija, kod programa štedljivosti najviše brine visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih.

„Nezaposlenost mladih u Španiji već je 2008. godine dosegla 50 posto te zasada ne postoji nada da će se uskoro promeniti. To uništava ljudski kapital i stvara otuđene mlade ljude u naponu snage.”

“Evropski bi lideri umesto štednje trebalo da refokusiraju trošenje državnog novca, jače iskoristiti institucije poput Evropske investicijske banke, promeniti porezne politike tako da podstiču privredu te udvostučiti sve metode uravnoteženja državnih kasa“, kazao je Stiglic.

izvor: b92.net

Check Also

Inflacija u eurozoni pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u septembru je pala na 4,3 odsto na godišnjem nivou, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.