Održani protesti na Cetinju, u Pljevljima, Rožajama i Beranama

Dodajte komentar

Kao što je najavljeno uoči trećeg glavnog protesta u Podgorici, danas su građani i bivši radnici propalih preduzeća, nezadovoljni Vladinom socio-ekonomskom politikom protestovali su u četiri opštine i to na Cetinju, u Rožajama, Beranama i Pljevljima. Organizatori zadovoljni odzivom, naročito u Beranama jer, kako kažu vlast je u tom gradu vršila pritisak na građane da odustanu od protesta.Okupljeni u četiri crnogorska grada poslali su jednu poruka nepolitičku-da se što prije nadju rješenja za bivše radnike i propale privatizacije.

Današnji protesti počeli su u prijesetonici.Prema procjeni organizatora ispred bivše fabrike Košuta okupilo se oko nekoliko stotina Cetinjana.

Organizator protesta Dragan Banović kaže da je sve prošlo mirno. Evo i šta su radnici propalih firmi Oboda i Košute poručili nadležnima:

«Da nam nadležni organi izađu u susret i odgovore na naše zahtjeve koje smo tražili još u novembru mjesecu i da sudski organi odrade dio posla na koji mi nećemo uticati».

Protest na Cetinju upotpunio je i performas, kaže predstavnik bivših radnika Košute Veselin Vujović:

« Obišli smo fabriku položili vijenac u znak 51-šnjice fabrike i 5-šnjice od kako tražimo svoja nesporna prava».

Zbog neuspjelih privatizacija, ali i neispunjenog socijalnog programa radnici, ali i penzioneri protestovali su i u Rožajama.

Organizator protesta Samir Fetahović zadovoljan brojem građana koji su se okupili ispred Doma kulture na trgu:

«Preko 1000, 1500 ljudi se okupilo, nijesmo se nadali tolikom broju, jer narod je bio toliko uplašen, ali eto svijest se vraća».

Iako je bilo bojazni da se protestu u Beranama neće odazvati veliki broj građana, zbog kako su rekli organizaori pritska vlasti da odustanu, Mileta Šćekić kaže da je prijatno iznenađen:

«Koliki je bio pritisak, malo je reći da sam zadovoljan, ubuduće će nas biti sve više i više, dako narod prebrodi ovaj strah. Pravili su nam danas kontra miting ovi što primaju socijalu sa Zavoda, ali mi se ne osvrćemo na njih».

Sa protesta je, kaže Sćekić poručeno da je došlo vrijeme da se ispitaju slučajevi neuspjelih i pljačkaških privatizacija kojih je bilo u Beranama 21. Sćekić negira i pojedine tvrdnje da je današnji protest političkg karaktera:

« Ovo su zahtjevi radnika socijalnog karaktera»

I u Pljevljima okupilo se oko 500 građana, kaže organizator protesta Dragomir Popović:

«Poručili su  tužilaštvu da radi svoj posao kako treba, da podnese prijave protiv novokomponovanih biznismena koji ne uplaćuju poreze, već se država zadužuje novim kreditima sve na uštrb građana. Tražimo da radimo, da od tog rada zarađujemo i da konačno imamo život dostojan čovjeka».

Proteste su organizovale radničke i nevladine organizacije i udruženja invalida, uz koordinaciju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Serija protesta biće okončana glavnim protestom u Podgorici, trećim od početka godine, na kome će se prema najavama organizatora tražiti ostavka Vlade Igora Lukšića.

izvor: AntenaM

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *