Vlast i opozicija različito o rebalansu budžeta

Dodajte komentar

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju finansije i budžet iz Demokratske partije socijalista DPS Zoran Jelić zadovoljan je rebalansom budžeta, ali smatra da država mora da naplati sve budžetske prihode, jer bi se tu moglo kriti i do stotinu miliona eura.

Jelić ističe da država treba prvo da naplati svoj novac pa tek onda da štedi.

“Pod hitno se mora prekinuti negativni trend naplate budžetskih prihoda. Prije svega moramo imati u vidu da se moraju naplatiti svi porezi i doprinosi, a posebno oni koji se odnose na radni odnos jer svjedoci smo da mnogi poslodavci ne uplaćuju doprinose za svoje radnike. Zatim zona sive ekonomije je naročito izražena na tržištu rada kako kod domaće radne snage tako i kod strane“, rekao je Jelić za radio Antenu M.

Prema njegovim riječima treba naplatiti i PDV, prihode od koncesija, poreze po osnovu prometa na nepokretnosti i tek onda se okrenuti rashodnoj strani.
Radojica Živković iz Nove srpske demokratije NOVA smatra da Vladine mjere štednje neće dati očekivane rezultate.
“Imali su puno lakših i bezbolnijih mjera da nadoknade ta sredstva. Mislim da se može još. To je prodaja viška automobila kod Vlade, ukidanje prava na obezbjeđenje gospodinu Milu Đukanoviću, Svetozaru Maroviću i Igoru Lukšiću. Avion Vlade koji na aerodromu u Golubovcima bespotrebno stoji i vozi u šoping supruge. Sve bi to bolje bilo nego ove mjere. Ali ja sumnjam da će oni to da urade, oni to zacrtaju pa ne urade. Evo da vidimo kako će biti“, ocijenio je Živković.

Podsjetimo, Vladinim rebalansom budžeta predviđeno je da plate funkcionerima budu manje sedam odsto, dnevnice za putovanja u inostranstvo 20 odsto. Rebalans budžeta predviđa i takse za mobilne telefone, kablovsku televiziju i električna brojila.

izvor: CdM

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *