Klasteri šansa za ravnomjerniji regionalni razvoj

Dodajte komentar

Projekat izrade Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera je počeo u septembru 2011. godine, sa opštim ciljem doprinosa ravnomjernijem regionalnom razvoju jačanjem konkurentnosti i kapaciteta za stvaranje novih radnih mjesta u mikro, malim i srednjim preduzećima, a posebno u manje razvijenim opštinama, kao i da omogući da se koristi koje proizlaze iz procesa integracije u EU i daljeg otvaranja tržišta, što ujednačenije prošire na različite ekonomske aktere u zemlji, rekao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić na okruglom stolu “Nacrt strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera do kraja 2016. godine“.

On je podsjetio da su izradi nacrta Strategije prethodile faze mapiranja potencijalnih klastera na cijeloj teritoriji Crne Gore, rangiranja klastera, izrade 15 dijagnostičkih studija potencijalnih klastera, procjena tražnje za ključnim klasterskim proizvodima, i ocjena institucionalnih kapaciteta za njenu implementaciju.

“Podaci mapiranja su pokazali da na teritoriji Crne Gore postoje 63 potencijalna klastera u kojima posluje oko 6.000 firmi i individualnih proizvođača i u kojima je zaposleno blizu 26.000 lica od čijeg rada zavisi oko 9.000 domaćinstava. Od ukupnog broja firmi/individualnih proizvođača koji posluju u okviru potrncijalnih klastera u Crnoj Gori, 17,4 odsto njih se odnosi na Sjeverni region, 43,8 odsto na Središnji dok se ostatak odnosi na Primorski region. Takođe, od ukupnog broja zaposlenih u potencijalnim klasterima Crne Gore, 15 odsto se odnosi na Sjeverni region, 41,7 odsto na Središnji, dok se 43,3 odsto odnosi na Primorski region. Od ukupnog broja domaćinstava koja zavise od zaposlenosti u okviru preduzeća/individualnih proizvođača u klasterima, 20,4 odsto se odnosi na Sjeverni region,  31,7 odsto na Središnji i 47,9 odsto  na Primorski region. Implementacija Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera, između ostalog treba da doprinese kroz valorizaciju resursa u oblasti poljoprivrede, turizma i drvoprerade na Sjeveru, ali i kroz valorizaciju svih raspoloživih resursa u državi” naglasio je Kavarić.

Mala i srednja preduzeća u EU čine oko 99 odsto s  svih aktivnih preduzeća,  zapošljavaju između 60 odsto i 80 odsto ukupne angažovane radne snage, i učestvuju sa 60 odsto u BDP-u Evropske unije.

Pri tome, oko 40 odsto zaposlenih u EU, radi u preduzećima koja su članovi klastera. U manje razvijenim zemljama i regionima, mala i srednja preduzeća mogu biti nosilac razvoja samo ako su međusobno povezana i ako to povezivanje stvara sinergetski efekat.

Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP Crnoj Gori je istakao da je u 21 opštini u Crnoj Gori identifikovani 63 klastera u koje je uvršteno ukupno 6.200 kompanija i oko 26.000 radnih mjesta, od kojih direktno zavisi skoro 9.500 domaćinstava.

Vrbenski je posebno naglasio da su na sjeveru Crne Gore, gdje je gotovo 10 odsto teritorije pod zaštitom, Ujedinjene nacije posebno fokusirane na razvoj takozvanih “zelenih“ poslova, udruživanje u biznis klastere predstavlja formulu za održivi ekonomski razvoj.

Okrugli sto „Nacrt strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera do kraja 2016. godine“ organizovalo je Ministarstvo ekonomije i Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori sa ciljem upoznavanja predstavnika i predstavnica državnih institucija, privatnog sektora i poslovnih udruženja sa nacrtom strategije za održivi ekonomski rast kroz uvođenje klastera do kraja 2016. godine.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *