Mercedes dobio novog člana

Dodajte komentar

Sinonim za kvalitet i luksuzne automobile „Mercedes“, predstavio je nedavno u Amsterdamu potpuno novu klasu privrednog vozila pod nazivom „citan“.

Premijeri je prisustvovao veliki broj novinara iz Evrope, a među njima su bili i predstavnici „Večernjih novosti“.

Tokom jednodnevne prezentacije imali smo priliku da vidimo tri različite verzije novog automobila, koji, kako kažu u nemačkoj kompaniji, upotpunjuje njihovu porodicu privrednih vozila.

„Citan“ će po svemu suditi moći da zadovolji najrazličitije potrebe kupaca. Na raspolaganju će biti tri različite dužine od 3,94 m, 4,32 m i 4,71 m. Pored toga, u opciji su i verzije sa rešetkom koja odvaja prtljažni deo od sedišta, kao i verzija sa bočnim kliznim vratima za lakši ulazak i izlazak putnika.

Posebna pažnja posvećena je bezbednosti, što se moglo i očekivati kada je „Mercedes“ u pitanju. Ovaj model dolazi u opciji sa sistemom elektronske stabilnosti takozvanim „Adaptivnim ESP-om“, kao standardnom opremom. Pored toga „citan“ ima „ABS“, „dinamičnu kontrolu vozila VDC“, sistem kontrole vuče, kontrolu proklizavanja…

Kada je izbor motora u pitanju, na raspolaganju će biti tri verzije sa visokim obrtnim momentom. To su TDI agregati od 75 i 110 konjskih snaga i benzinac od 114 „konja“, uz koje će moći da se kombinuju petostepeni i šestostepeni menjači.

Jedna od bitnih stavki koju su najavili iz „Mercedesa“ je vrlo mala potrošnja.

Tome dosta doprinosi „Blue Efficiency“ sistem, koji je standardan kod benzinskog motora, a postoji opcija i da ide uz dizel agregate. Ne treba zanemariti i ulogu EKO start-stop sistema u štednji, baterije i drugih sistema koji pomažu da se maksimalno smanji potrošnja.

Zanimljiv je podatak da je ovaj model rađen u saradnji sa „Renoom“, zbog čega i ne iznenađuje sličnost sa francuskim „kanguom“. Ali mnogo bitnije pitanje je koja je razlika. Nemci tvrde da su se potrudili da deluje kao da je „citan“ napravljen u Štutgartu. Dizajnirana je nova kontrolna tabla, sedišta, a unapređeni su i tasteri, osvetljenje…

Sve u svemu, novi „citan“ je prvo „Mercedesovo“ privredno vozilo za gradsku dostavu, a kako će biti prihvaćeno ostaje da se vidi pošto bude predstavljen u javnosti na sajmu automobila u Hanoveru septembra 2012. godine.

novosti.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *