Apple udvostručio kvartalnu dobit na 11,6 mlrd dolara

Dodajte komentar

Apple je objavio da se dobit kompanije u prva tri ovogodišnja mjeseca gotovo udvostručila.

Neto dobit kompanije iznosila je 11,6 milijardi dolara, u poređenju sa 6 milijardi u istom lanjskom razdoblju, što je puno bolje od očekivanoga, javlja BBC.

Tehnološki div je prodao 35 miliona iPhonea u posmatranom razdoblju, što je takođe gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Nakon objave rezultata je cijena Appleove dionice porasla za 7% na 601 dolar.

“Apple je ponovo pozitivno iznenadio uprkos očekivanjima da će prodaja iPhona biti loša”, rekao je Michael Yoshikami, izvršni direktor YCMNet Advisorsa.

“Očito je da rezultati iPada nose poslovne rezultate, kao i međunarodna prodaja. Ovo je u skladu s činjenicom da Apple nastavlja povećavati svoj udio na tržištu ispred Androida.”

Dobri poslovni rezultati uslijedili su nakon pada cijena dionica od 13% u posljednjih nekoliko sedmica. Neki su analitičari očekivali slabu prodaju iPhonea, smatrajući da je pala prodaja kod telefonskih kompanija.

“Oduševljeni smo prodajom 35 miliona iPhonea i gotovo 12 miliona iPada u ovom tromjesečju”, rekao je Appleov izvršni direktor Tim Cook. “Novi iPad je odlično počeo, a kroz godinu ćete vidjeti puno više inovacija koje samo Apple može donijeti.”

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *