Scenario rasta za Crnu Goru Evropske komisije optimističniji od scenarija Ministarstva finansija

Dodajte komentar

Na sastanku u Briselu, prošle sedmice, Evropska komisija je predstavnicima zemalja kandidata za članstvo u EU predstavila skorije ekonomske trendove i najnovije projekcije rasta svjetske ekonomije, SAD-a, Kine i Evropske unije. Na sastancima sa predstavnicima pojedinačnih zemalja predstavljene su preliminarne makroekonomske i fiskalne projekcije Evropske komisije i, kroz argumentovanu diskusiju, upoređivane sa projekcijama ministarstava finansija i centralnih banaka.

Evropska komisija je projektovala realni rast Crne Gore na nivou od 0,9% u 2012. godini i 3% u 2013. godini. Kao izvori rasta, koji se može smatrati optimističnim u vrijeme kad većina zemalja EU prolazi kroz recesiju ili stagnaciju, navode se započete investicije u turizmu i energetici i rast sektora usluga, posebno turizma, ali i uticaj predviđenog početka ekonomskog oporavka EU od druge polovine 2012. godine na malu i otvorenu crnogorsku ekonomiju. Kao rizici koje je prepoznala Evropska komisija naglašeni su pitanje rješavanja situacije u KAP-u i rastući trend državnog duga.

Delegacija Crne Gore, koju je predvodila pomoćnik ministra finansija mr Tijana Stanković, a koju su činili predstavnici Ministarstva finansija Iva Radovanović i Radovan Živković i Centralne banke dr Zorica Kalezić, predstavila je projekcije ekonomskog rasta Crne Gore koje su na nižem nivou od predstavljenih od strane Evropske komisije. Tako Ministarstvo finansija, projektujući realni rast BDP-a od 0,5% u 2012. i 1,5% u 2013. godini, navodi kao pretpostavke negativni uticaj recesionih procesa iz eurozone, fisikalna prilagođavanja usljed restriktivnih mjera fiskalne politike i nelikvidnost privrede zbog niskog nivoa kreditne aktivnosti banaka i stranih direktnih investicija. Centralna Banka Crne Gore za 2012. godinu, prema preliminarnim projekcijama, prije najavljenog rebalansa budžeta, predviđa realni ekonomski rast Crne Gore na nivou 0,3% u 2012. godini i 3% u 2013. godini.

Što se tiče ostalih zemalja kandidata, Evropska komisija je za 2012. godinu bila najoptimističnija za Tursku projektujući realan ekonomski rast 3,3%, zatim Island 2,6%, dok su projekcije za Makedoniju 1,5%, Srbiju 0,3% i Hrvatsku -0,9%. U 2013. godini, optimizam Evropske komisije se, osim Crne Gore, vezuje za Tursku (4,6%), dok za ostale zemlje slijedi: 2,6% za Island, 2,5% za Makedoniju, 1,7% za Srbiju i 0,9% za Hrvatsku.

Analizirajući svjetske trendove, Evropska komija kao glavne rizike u 2012. navodi one koji dolaze iz eurozone, sporiji rast kineske ekonomije i očekivani rast cijena nafte. Zahvaljujući preduzetim mjerama, u eurozoni se očekuje početak ekonomskog oporavka u drugoj polovini 2012, dok će 2013. obilježiti intezivniji oporavak pojedinačnih ekonomija.

izvor:bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *