Pored zlata dijamanti najsigurniji

Cijene dijamanata će rasti sudeći po povećanoj tražnji posebno Kine i Indije, navedeno je u izvještaju Svjetskog centra za dijamante u belgijskom gradu Antverpenu.

Tražnja dijamanata će se do 2020. povećati za šest odsto dok će ponuda biti veća za 2,8 odsto.

Veća potražnja dijamanata biće, prije svega, prouzrokovana povećanom kupovnom moći sve brojnijom srednjom klasom u Kini i Indiji koja će se do 2020. udvostručiti, prenosi belgijski list “La libr belžik”.

Procjenjuje se da će 2020. Kina i Indija biti potrošači 30 odsto ukupnog svjetskog tržista dragog kamenja i da će se izjednačiti sa SAD koje su dosada bile rekorder u kupovini dijamanata.

Kao i zlato, dijamant je postao jedno od glavnih pribježišta investitora koji se u ove vrijeme svjetske recesije kolebaju gdje da ulažu svoj novac.

Iako potražnja dijamanata raste, proizvodnja dragog kamenja stagnira, uprkos otvaranju trinaest novih rudnika u svijetu, zbog čega cijene, posebno većih komada, težih od dva karata neprestanu rastu.

U posljednjih 50 godina, dijamanati se uglavnom proizvode na prostoru Rusije, Australije, Kanade i afričkom kontinentu prije svega u Zairu i Južnoj Africi, gdje je u 2011. iskopano 133 miliona karata ovog dragog kamena.

Procjenjuje se da će proizvodnja dijamanata 2020. dostići cifru od 175 miliona karata.

Postojeći rudnici se sve više crpe a proizvodnja dijamanata zahtjeva velika ulaganja. Za otkrivanja novih nalazišta potrebna su ogromna sredstva, što će sigurno dovesti do toga da ovo rijetko kamenje postane još rjeđe, navedeno je u izvještaju.

capital.ba

Check Also

Ove godine ukradeno preko 10 milijardi dolara putem DeFi platformi

Investitori širom svijeta su ove godine izgubili više od 10 milijardi dolara sredstava, koja su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *