Dionica IBM-a u padu uprkos povećanju dobiti

Dodajte komentar

Cijene dionica tehnološke kompanije IBM pale su nakon što je izvijestila o stagnaciji prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, iako je neto dobit porasla za 7 posto zahvaljujući snažnim maržama profita u poslovima pružanja usluga.

Zarada IBM-a premašila je očekivanja Wall Streeta, no čini se da su ulagači zabrinuti zbog toga što su prihodi bili niži od procjena. Cijene dionica, koje su nedavno dosegle najviši nivo u istoriji, pale su u utorak u trgovini nakon zatvaranja berze za oko 2 posto.

IBM je u razdoblju od januar do marta zaradio 3,07 milijarde dolara ili 2,61 dolara po dionici. To je više od 2,86 milijarde dolara ili 2,31 dolara po dionici koliko je zaradio godinu prije. Bez posebnih stavki kao što su troškovi akvizicija i troškovi za penzije, IBM je zaradio 2,78 dolara po dionici, što je više od 2,66 dolara po dionici koliko su očekivali analitičari.

Prihod su stagnirali i iznosili 24,7 milijarde dolara. Prihodi od softvera i usluga su se povećali, ali su od hardvera i finansijskih segmenata zabilježili pad. Analitičari su u prosjeku očekivali prihode od 24,82 milijarde dolara.

IBM je takođe povisio svoju procjenu zarade za cijelu godinu. Sada očekuje prilagođenu zaradu od najmanje 15 dolara po dionici. To je više od prethodne procjene od najmanje 14,85 dolara po dionici. Analitičari pak očekuju 14,93 dolara po dionici.

IBM-ov dugoročni cilj je do kraja 2015. postići prilagođenu dobit od najmanje 20 dolara po dionici. Takođe, ta tehnološka kompanija je najavila da će prodati svoje poslovanje vezano za rješenja za trgovine na malo i to Toshibi za 850 miliona dolara.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *