Poskupljenje hrane i goriva povećalo inflaciju

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u martu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,4 odsto, dok je godišnja iznosila +2,7 odsto, saopštio je MONSTAT.

Navodi se da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena hrane (povrće i ostali prehrambeni proizvodi), goriva i maziva, kao i duvanskih proizvoda.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (+1,2 odsto); Prevoz (+1,1 odsto); Alkoholna pića i duvan (+0,7 odsto).

Pad cijena zabilježen u grupama: Ostali proizvodi i usluge (-1,6 odsto); Odjeća i obuća (-0,8 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,7 odsto); Zdravlje (-0,3 odsto); Rekreacija i kultura (-0,3 odsto).

Cijene u grupama: Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Komunikacije; Obrazovanje; Hoteli i restorani ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (+25,5 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+ osam odsto); Zdravlje (+5,1 odsto); Ostali proizvodi i usluge (+3,6 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (+1,4 odsto); Prevoz (+1,3 odsto); Komunikacije (+jedan odsto).

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama: Odjeća i obuća (-3,1 odsto); Rekreacija i kultura (-0,9 odsto); Hoteli i restorani (-0,7 odsto); Obrazovanje (-0,3 odsto) i Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,1 odsto).

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *