Protestima se traži smjena Vlade Igora Lukšića

Dodajte komentar

Prvi lokalni protesti koji se organizuju zbog lošeg socio-ekonomskog položaja građana, biće održani u nedjelju u podne u Ulcinju i Bijelom Polju, saopštili su predstavnici Unije slobodnih sindikata (USS), Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije. Na konferenciji za novinare rečeno je da oni nijesu organizatori protesta u gradovima, ali da jesu podrška i da rade na organizovanju trećeg protesta u Podgorici.

Organizatori su poručili da će na sljedećem protestu tražiti ostavku premijera Igora Lukšića jer nije ništa uradio kako bi ispunio zahtjeve koje su mu oni ispostavili na protestima.

Oni  su poslali pismo Vladi u kome se, zbog neispunjenja zahtjeva sa prošlih protesta i zbog dodatnog pogoršanja ekonomske situacije u zemlji, traži momentalna ostavka.

“Crna Gora je još više ekonomski i socijalno opterećena. Povećanje cijena struje, smanjenje plata i najdrastičnije fiskalno opterećenje- oporezivanje telefona, kablovske televizije samo govori da Vlada nema senzibiliteta prema građanima. Zato zahtijevamo da Vlada podnese ostavku za dobrobit građana i prepusti nekom drugom da je vodi“, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USSCG Srđa Keković.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS Vanja Ćalović rekla je da je veliki broj građana očekivao da premijer Igor Lukšić uradi nešto konkretno po pitanju zahtjeva izrečenih na prošlim protestima.

“Međutim, ne samo da Lukšić nije uradio ništa konkretno, nego su posljednje akcije Vlade čisti bezobrazluk i jedno nepoštovanje grđana Crne Gore. To što mi preuzimamo dugove tajkuna je jedan problem sa kojim smo se evidentno suočavali, a sada smo suočeni i sa jednim bezočnim pokušajem da se ti dugovi još dodatno natovare na naše i ovako osiromašene budžete, kao i sa ovih jedan euro koji će nam dodavati i na i ovako velike račune. Mislim da su ljudi ljuti, i da imaju pravo da mirnim putem traže da ova Vlada ide“, naglasila je Ćalović.

Ona je dodala da pored toga što Lukšić treba da podnese ostavku, trećina iz fotelja treba da završe u Spuž.

“Nas više ne interesuje što se Lukšić boji svoje sjenke, što se boji svojih šefova i crnogorskog podzemlja, nas interesuje da to više prestane, i da neko za sve snosi odgovornost“, kazala je Ćalović.
Studenti se drže svojih zahtjeva, a to su slobodan univerzitet i primjena Bolonjske deklaracije. Predstavnik Studentske unije Ognjen Jovović je rekao da se za slobodu mogu samo izboriti sami studenti.

“Želimo slobodan Univerzitet, a ne Univerzitet DPS-a i Socijademokratske partije SDP-. Nećemo profesore kokji mašu partijskim knjižicama. Ovom prilikom pozivam i njih, iako je malo pravih intelektualaca jer oni ne ćute, da se pridruže protestu“, kazao je Jovović.

Njegov kolega Demir Hodžić je pozvao je studente da se sami organizuju i izađu na ulice,  a da ne traže vođe u organizatorima protesta i bilo kome drugom.

izvor: vijesti/CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *