Zgrada novog Duvanskog kombinata Podgorica do kraja godine

Dodajte komentar

Zgrada novog Duvanskog kombinata Podgorica, ako sve bude išlo po planu, mogla bi da bude izgrađena na novoj lokaciji na Tuškom putu, do kraja godine – najavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.

Ministar je za Pobjedu kazao da je postignut dogovor sa vlasnikom zemljišta na kome je sadašnji DKP – firmom Zetagradnja da se rok za izmještanje fabrike i opreme, određen za 22. april, produži do kraja ove godine.

– Obaveza je Uprave policije i Uprave za imovinu da sa lokacije predviđene za izgradnju nove fabrike do kraja aprila izmjeste ostatke automobila koji su izgorjeli u požaru prošlog ljeta. To je državno zemljište na kojem se trenutno nalazi skladište Zetatransa – kazao je Milošević.

On je rekao da bi do kraja maja trebalo da bude gotov idejni projekat i ispitivanja za izgradnju nove fabrike, nakon čega će se raspisati tender po skraćenom postupku.

– Objektivno je potrebno četiri do šest mjeseci za izgradnju jedne takve fabrike. Siguran sam da bi trebalo da ispoštujemo te rokove, kako bi do kraja godine fabriku pustili u funkciju – kazao je Milošević.

Ministar se nada da će se za novu fabriku naći dobar strateški partner, navodeći da postoji interesovanje firmi iz Izraela, Turske, ali i domaćih preduzetnika.

– Uslov dobrog rada budućeg Duvanskog bio bi da se nađe strateški partner, s obzirom na niske cijene cigareta u Crnoj Gori, visinu akcize i razliku u cijeni koja ostaje. Ako nađemo dobrog partnera potrebna je proizvodnja sa brendom i vrsta cigareta koje imaju veću cijenu. Na taj način bismo sigurno mogli da pravimo NDKP da radi rentabilno i da se zadrži postojeći broj radnika – kazao je Milošević.

Za sada partneri u NDKP su glavni grad koji je obezbijedio zemljište i komunalije i Vlada, odnosno resorno ministarstvo koje, kako je rekao Milošević, učestvuje sa oko 4,6 miliona eura. Novi duvanski kombinat osnovan je krajem prošle godine.

Nova fabrika bi, kako je planirano, trebalo da bude izgrađena na površini od oko 19,5 hiljada kvadrata. Za njenu izgradnju ostaje nešto više od šest miliona eura od ukupno 13,2 miliona, koja su u junu 2010. godine dobijena od prodaje zemljišta na kojem se sada nalazi DKP.

Od 13,2 miliona eura dobijena prodajom, pet miliona je potrošeno za izmirivanje dugovanja radnicima i isplatu socijalnog programa, dok je dio dat zaposlenima u Duvankomercu. Predviđeno je i da se dio novca utroši na rušenje postojećih objekata.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *