Fijat hoće da preuzme Krajsler

Dodajte komentar

Izvršni direktor Fijata Serđo Markione potrvdio je da je ta kompanija zainteresovan za povećanje udela i američkoj grupi “Krajsler” sa 58,5 odsto na 100 odsto.

Direktor Markione je izjavio da  je “Fijat” sasvim “tehnički spreman” da krene sa preuzimanjem svih akcija u američkoj grupaciji koje još nije kupio.

Markione je istovremeno i šef “Krajslera” nakon što je italijanska kompanija obezbedila deo udela u američkoj grupi i 2009. godine preuzela kontrolu nad tom korporacijom kada je bila pred bankrotom.

Sadašnjih 41,5 odsto akcija u “Krajsleru” drži sindikalni investicioni fond američkih radnika u autoindustriji (VEBA).

Markione je precizirao da “Fijat” može da izabere između dve opcije za kupovinu VEBA akcija.

Prva je mogućnost da “Fijat” preuzme do 16,6 odsto “Krajslera” u period od jula 2012 do juna 2016 kupovinom ne više od 3,32 odsto procenata ukupnih deonica svakih šest meseci.

Prema proceni finansijskih analitičara “Fijat” će platiti nešto ispod 200 miliona dolara za jednu kupovinu 3,32 procenata udela u američkoj firmi, na osnovu rezultata poslovanja “Fijata” i “Krajslera” u poslednja četiri tromesečja.

Druga opcija dozvoljava “Fijatu” da preuzmea 41,5 odsto VEBA akcija za 4,25 milijarde dolara, plus kamate na godišnjem nivou od 1. januara 2010.

Markione smatra da je malo verovatno da se dve velike autokompanije udruže ove godine. Dve kompanije procenjuju da bi do formalnog spajanja moglo doći do kraja 2015.

On je takođe stavio do znanja da nema plan izdvajanja filijala za izradu luksuznih kola “Ferari” i “Maserati”, naglašavajući da ta dva odeljenja moraju da ostanu unutar grupacije “Fijat.”

izvor: b92.net

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *