Baroviću preostalo da gleda ptice na Solani

Dodajte komentar

Ukoliko se makar dio od 15 miliona kvadrata zemljišta Solane “Bajo Sekulić” ne valorizuje kroz izgradnju turističkih objekata, prodaju placeva ili se ne privuče sposobni strateški investitor za ulaganje u proizvodnju soli, akcionari Solane kao i oko 16.000 akcionara Eurofonda, koji gazduje ulcinjskom kompanijom, bi definitivno mogli ostati bez svojih ionako malih uloga.

Ti ulozi su malo zato što Solanom i fondom gazduje biznismen Veselin Barović sa partnerima, koji su i ulcinjsku kompaniju i sami fond, nekada najveći u Crnoj Gori, doveli do propasti.

Vlada je prije dva dana odlučila da zemljište Solane ne smije biti pretvoreno u građevinsko zemljište, već da ubuduće mora biti tretirano kao posebno zaštićeno područje.

To je definitvno udar za Barovića i društvo, koji su planirali da se prodajom zemljišta Solane obogate.

Iako je kriza, pa nije bilo ni kupaca koji bi ponudili neku astronomsku cifru koja je tražena i mjeri se stotinama miliona, vremenom bi se vjerovatno našao neko ko bi platio dovoljno da zadovolji privatne interesa Barovića i partnera.

Čekajući da ostvare taj svoj interes prodajom zemljišta ili dovođenjem partnera koji bi gradio turističke sadržaje, zanemareno je poslovanje same Solane koja je propala. Da nesreća bude veća, uvođenjem stečaja kompanija je izgubila po sili zakona i koncesiju za ekploataciju soli.

Sudbina fabrike je potpuno neizvjesna, iako postoji potencijal ako bi se neko ozbiljan pozabavio tim poslom, koji može biti i monopolski.

Uložili 11 miliona nizašta

Koliko su sposobni bili Barović i partneri, koji su godinama i bili u upravi same Solane, govori i podatak da su, kako su sami saopštili, u kupovinu akcija Solane uložili oko 7,7 miliona eura i dokapitalizovali je za iznos od 3,5 miliona i bez obzira na sve to, fabrika je doživjela sunovrat.

Činjenicu da je Vlada odlučila da zaštiti područje Solane ne treba odmah shvatiti kao dobar potez Lukšićevog kabineta, već kao ispravljanje greške, jer su prethodno donesena planska dokumenta koja ostavljaju mogućnost da se zemljište ulcinjske kompanije pretvori u građevinsko.

Oko trećinu procijenjene vrijednosti imovine Eurofonda čini upravo Solana zbog čega ne čudi zabrinutost malih akcionara fonda koje su “Vijesti” kontaktirale.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *