Ministarstvo finansija priprema zakone o uvođenju novih taksi

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija priprema zakonska rješenja koja predviđaju uvođenje dodatnih taksi na upotrebu SIM kartica, na korišćenje kablovske televizije  i na električna brojila.

„Nakon finalizovanja teksta zakona, koji će precizno definisati uvođenje ovih fiskaliteta i način njihovog obračuna i plaćanja, javnost će biti obaviještena o konkretnim detaljima“,saopšteno je iz ministarstva.

Implementacija predloženih mjera povećala bi budžetske prihode za oko 15 miliona eura.

U Crnoj Gori ima oko 1,1 miliona SIM kartica, tako da bi taksa u iznosu od 1 euro po kartici mjesečno donijela, po konzervativnom obračunu, između 7 i 8 miliona eura na godišnjem nivou, uzimajući u obzir korekciju za neaktivne SIM kartice.

Prema procjeni Ministarstva finansija, uvođenjem takse u iznosu od 1 eura mjesečno po priključku za kablovsku televiziju prihodovalo bi se oko 1,8 miliona eura godišnje.

U Crnoj Gori ima oko 400.000 električnih brojila i uvođenje takse od 1 eura mjesečno donijelo bi oko 4,8 miliona eura na godišnjem nivou. U cilju zaštite najugroženijeg dijela građana, planirano je oslobađanje od ove obaveze korisnika subvencija za račune za električnu energiju i onih kategorija za koje se procijeni da su socijalno ugroženi.

izvor: bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *