Svaki Crnogorac duguje 2.642 eura

Svaki građanin Crne Gore, nakon što se Vlada te zemlje dodatno zaduži za 150 miliona evra, dugovaće 2.642,3 evra. To znači da će se, po ovom osnovu, državni dug Crne Gore povećati za 98 miliona evra, odnosno iznosiće 1.638,3 miliona evra.

Dakle, državni dug će, sklapanjem ovog ugovora, porasti za oko tri procentna poena i iznosiće 48,1 odsto BDP-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo je saopštilo i da nisu zadovoljni dinamikom razvoja javnog duga posljednjih godina i da pripremaju Strategiju upravljanja javnim dugom za period 2012-2014, koja će, kako se navodi, definisati mjere čija će implementacija značiti zaustavljanje trenda rasta zaduživanja i državnog duga.

To ministarstvo je navelo i da Crna Gora pripada grupi umjereno zaduženih država, te da je državni dug Crne Gore i dalje ispod mastrihtskih kriterijuma i prosječnog nivoa duga u državama evrozone.

Prema podacima Evropske komisije, prosječni nivo duga u zemljama evrozone iznosi oko 84 odsto BDP-a, a u čitavoj EU oko 79 odsto BDP-a, prenose agencije.

Check Also

DFC zvanično otvara kancelariju u Beogradu: Očekuje se “istorijska investicija” Amerike u Srbiju

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, danas će simbolično na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *