CBCG: Povećati poreze, smanjiti plate i broj radnika

Dodajte komentar

Povećanjem stope poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, inflacija bi bila uvećana za jedan procentni poen, a to bi državi obezbijedilo 30 i 40 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore CBCG.

Do potrebnog novca u budžetu Centralna banka smatra da Vlada može doći smanjenjem broja zaposlenih i plata u državnoj administraciji. Isto tako, predlaže se ušteda u sistemu javnih nabavki prije svega troškovi za materijal i usluge.

Vlada bi dodatni novac za budžet, pred predstojeći rebalans, mogla da obezbijedi kroz povećanje efikasnosti i produktivnosti državne administracije, na isti način kao što je to uradio i privatni sektor kao odgovor na krizno prilagođavanje.

“Smanjili su broj zaposlenih i plate. Takođe, tako je postupila i Centralna banka u 2011. godini”, kazali su iz Centralne banke za Dnevne novine.

Pred predstojeći rebalans CBCG navodi da je fiskalna stabilnost preduslov opšte ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta. U domenu fiskalne politike, kako se dodaje, CBCG kontinuirano daje preporuke Vladi da se javna potrošnja prilagodi objektivnim mogućnostima.

“To znači da se javna potrošnja mora prilagoditi poreskom kapacitetu privrede i stanovništva u cilju bržeg ekonomskog oporavka, kako bi se izbjeglo dalje zaduživanje. Preporučujemo sve vrste prilagođavanja budžeta, naročito na troškovnoj strani (kako u racionalizaciji pojedinih pozicija tako i u strukturi troškova)”, saopštili su iz CBCG.

Izuzev rashoda budžeta, veliku pažnju treba posvetiti i prihodnoj strani. Neophodno je, kako su rekli, povećati efikasnost naplate javnih prihoda, prije svega poreskih, uz istovremeno povećanje kontrole poreskih obveznika, kao i primjenu svih zakonskih mjera prema obveznicima koji ne izmiruju svoje obaveze, i na taj način smanjiti ili eliminisati evaziju poreza.

CdM.me / Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *