Trgovinom na rate preko kartica nijesu svi zadovoljni

Dodajte komentar

Trgovina na rate preko kartica nudi niz povoljnosti za korisnike, od rasterećenja kućnog budžeta do dostupnosti proizvoda i usluga i u trenutku kada ne raspolažu novcem potrebnim za kupovinu, smatraju bankari, čije mišljenje, međutim, ne dijele svi građani.

Predstavnici NLB Montenegrobanke i Podgoričke Sosiete ženeral /Societe Generale/ tvrde da su njihovi klijenti veoma zainteresovani za taj vid plaćanja, kao i da do sada nijesu imali pritužbi.

Građani, koji su kontaktirali agenciju Mina-business, međutim, nijesu zadovoljni ponuđenom uslugom, jer im, kako su naveli, ne nudi nikakve povoljnosti.

»To je samo još jedan način da banka uzme što više novca od klijenata. Ne vidim tu nikakvu povoljnost«, kaže jedan od nezadovoljnih građana Podgorice, koji je želio da ostane anoniman.

On je objasnio da mu banka prilikom trgovine na rate karticom “zamrzne” iznos koji treba da plati u ratama, tako da taj novac ne može da koristi sve dok ne izmiri sve obaveze.

Njegova sugrađanka Marija saopštila je da je jednom kupila robu na rate putem kartice i da to više neće raditi.

»Bolje mi se isplati da karticom platim cijeli iznos odjednom, jer mi se na kraju mjeseca odbijaju samo troškovi održavanja, kamata i dio ukupnog duga, a ovako mi je uz to odbijena i rata. Pored toga, taj novac koji se, kao, dijeli na rate, ne mogu da koristim, on je zamrznut«, objasnila je Marija.

Osim toga, kako je dodala, na rate se može kupovati samo do iznosa raspoloživog na kartici.

U Podgoričkoj banci smatraju da kupovina na rate velikom broju građana omogućava da sebi priušte ono što žele, čak iako u datom momentu nemaju dovoljno novca.

“To je jedna od osnovnih prednosti koje omogućavaju ove kartice – da odmah dođete do potrebnih proizvoda i usluga, a da ih otplatite u nekoliko manjih iznosa prilagođenih svojim mjesečnim primanjima”, rekli su iz Podgoričke banke.

Ta kompanija je, kako su naveli njeni predstavnici, odavno prepoznala potrebu klijenata, zbog čega u asortimanu ima veliki broj kartica koje im mogu omogućiti lakši dolazak do željene kupovine.

“Zainteresovanost naših korisnika za korišćenje tih kartica raste iz dana dan. Klijenti su veoma zainteresovani za taj vid plaćanja i do sada nije bilo pritužbi”, kazali su iz Podgoričke banke.

U NLB Montenegrobanci su saopštili da je jedna od osnovnih prednosti trgovine na rate oslobađanje kamate na potrošeni iznos sa kartice.

“Samim tim što izmirujete obavezu u ratama rasterećujete mjesečni budžet. Opcija plaćanja na rate ide u korist kartičara, jer imaju mogućnost da izaberu broj rata za plaćanje”, rekli su iz NLB Montenegrobanke.

U toj banci je opcija plaćanja na rate omogućena preko dvije vrste kartica – kreditne rivolving /revolving/ i kreditne čardž /Charge/ platne kartice Visa Libero. U zavisnosti od vrste kreditne kartice razlikuju se i povoljnosti obavljenih transakcija na rate u odnosu na običnu transakciju.

Iz NLB Montenegrobanke su saopštili da je način obrade rata za te kartice isti, dok je plaćanje omogućeno na lokacijama na kojima postoje ugovori banke i trgovaca o toj vrsti plaćanja putem kreditnih kartica.

Oni su objasnili i da će u slučaju da je transakcija, bez opcije trgovine na rate, obavljena rivolving kreditnom karticom, kartičar dug izmirivati na osnovu procenta minimum pejmenta /payment/ za koji je potpisan ugovor. Taj dug će biti izmiren uz kamatu obračunatu na potrošeni iznos, najkasnije do 15-tog u narednom mjesecu.

“Ukoliko se radi o transakciji, bez opcije na rate, obavljenoj sa novom Visa Libero kreditnom karticom, klijent ima obavezu da dug izmiri bez obračunate kamate, ali u cjelosti po njegovom dospjeću, najkasnije do 15-tog u narednom mjesecu”, kazali su iz banke.

Oni su dodali i da se kartice, osim za kupovinu na rate, mogu iskoristiti i za odloženo plaćanje od 90 dana, na lokacijama na kojima postoje ekskluzivni ugovori, kao što su Delta Maxi, Ella marketi i Tempo.

U banci tvrde i da je interesovanje klijenata za Visa Libero kartice, za koje je kampanja počela sredinom marta, veliko zbog jačanja kućnog budžeta i niske cijene korišćenja tog prozivoda.

“Akcija prodaje Visa Libero kartica, namijenjenih za trgovinu na rate i na odloženo plaćanje, uveliko traje, dok su kartičari koji posjeduju Visa Electron i neku od kreditnih kartica NLB banke za građane, oslobođeni plaćanja mjesečne članarine”, saopštili su iz kompanije.

Podgorička banka je, kako su podsjetili njeni predstavnici, još 2009. godine uvela Visa Electron karticu, sa mogućnošću kupovine na rate. Korišćenje te kartice klijentima omogućava plaćanje robe i usluga na više rata, bez obračunavanja kamate.

“Klijentu koji plaća tom karticom odbija se samo prva rata prilikom kupovine, a ostale sukcesivno u narednim mjesecima do otplate ukupnog iznosa”, naveli su iz Podgoričke banke.

portalanalitka.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *