Inspektori rada tokom vaskršnjih praznika najavili pojačanu kontrolu

Dodajte komentar

Za vrijeme nastupajućih vaskršnjih praznika Inspekcija rada obavljaće pojačani nadzor.

“Zaposleni koji žele da svetkuju vjerske praznike dužni su da o tome obavijeste poslodavca najkasnije tri dana prije vjerskog praznika, a poslodavac je dužan da im da plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika”, najavljeno je iz Ministarstva rada I socijalnog staranja.

Ako zaposleni koji se obratio poslodavcu za plaćeno odsustvo, odnosno zaposleni koji ima pravo na vjerski praznik shodno zakonu,  ipak bude na radu tih dana  poslodavac ima obavezu  da im uveća  zarade  i to 150 odsto po času za rad  na dan vjerskog praznika.
Tokom inspekcijskog nadzora,  inspektori rada će ukazivati poslodavcima na ovu obavezu.

“Realizacija obaveze poslodavaca prema uposlenim,  pratiće se nakon isplate aprilske zarade, kada će se praduzimati sve mjere iz nadležnosti ove inspekcije, kako bi se ispoštovala prava zaposlenih na uvećanu zaradu za rad u dane vjerskih praznika”, najavljeno je iz Inspekcije rada.

Inspekcije rada, u okviru svojih redovnih aktivnosti vršiće  pojačan inspekcijski nadzor za vrijeme nastupajućih  vjerskih praznika koji se praznuju u skladu sa Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika za pripadnike rimokatoličke vjeroispovesti Veliki petak, (6. aprila) i Vaskrs,(8. i 9.  aprila), kao i za pripadnike pravoslavne vjeroispovjesti, Veliki petak (13. april) i Vaskrs (15.i 16. aprila) na području cijele Crne Gore.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *