Cijene evropskih dionica na najnižem nivou tri sedmice

Dodajte komentar

Cijene evropskih dionice pale su u četvrtak na najniži nivo u zadnje tri sedmice nakon što je niz lošijih od očekivanja američkih makroekonomskih podataka probudio strah investitora od usporavanja globalnog rasta.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,48 posto na 5.781 bodova, frankfurtski DAX za 0,44 posto na 6.968 bodova, a pariški CAC za 0,37 posto na 3.417 bodova.

Gubitci na dioničkim tržištima ipak su bili ograničeni, budući da je rast cijena rudarskih dionica nadoknadio gubitke u energetskom sektoru.

Najveća gubitnica dionica je francuske naftne kompanije Total, koja je oslabila danas 1,4 posto. Od početka sedmice tako je na gubitku 8,5 posto, pod pritiskom zbog curenja prirodnog plina na njezinoj platformi u Sjevernom moru.

Raspoloženje na tržištu pokvarili su posljednji američki pokazatelji, ponajviše manji od očekivanja rast narudžbi trajnih dobara, što je povećalo sumnje investitora oko izgleda najveće svjetske privrede.

Znatnije su ojačale dionice francuskih banaka, nakon što su ankete pokazale da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy vodi ispred socijalističkog protivkandidata u trci za predsjednika.

“Pobjeda Sarkozyja bila bi veliki katalizator za francuske dionice, posebno banke, budući da promatrači trenutno očekuju pobjedu Hollandea”, kazao je Christian Parisot iz pariške kompanije Aurel BGC.

Dionice banke Societe Generale poskupjele su 1,1 posto, a Credit Agricolea za 1,5 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei oslabio je 0,67 posto na 10.114 bodova.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *