Slovenija: Parlament pozvao banke na odgovornost

Dodajte komentar

Odbor za finansije i monetarnu politiku slovenskog parlamenta u formalnom je zaključku nakon višesatne rasprave u srijedu pozvao banke da pokažu više odgovornosti u kreditiranju preduzeća, kako bi se sačuvala radna mjesta.

Vanredna sjednica o tzv. “kreditnom grču” u bankarstvu, te nelikvidnosti i finansijskim teškoćama velikog broja preduzeća kojima prijeti stečaj, održana je na zahtjev opozicije koja vladu optužuje da se previše bavi budžetskim rebalansom i najavljuje stabilizaciju javnih finansija umjesto da ukloni razloge za “kreditni grč”, jer banke više ne daju kredite domaćim preduzećima.

Neposredno pred početak sjednice, pred parlamentom je protestovalo nekoliko stotina radnika fabrike papira Radeče kojoj uskoro prijeti stečaj, jer joj vodeće banke već pola godine nisu odobrile kredit za obrtna sredstva. Preduzeće je došlo u teškoće nakon lanjske kupovine stroja za izradu papira za novčanice i vrijednosne papire kojima može konkurisati na tržištu.

Predstavnici vlade na sjednici su zajamčili da je ona spremna pomoći srednjim i malim preduzećima, ali samo u okviru zakonskih mogućnosti, te da će uskoro predstaviti paket koji će takvim preduzećima donijeti oko 80 miliona eura u obliku finansijskih podsticaja i finansiranja kamatne stope.

Predstavnici vlade insistirali su međutim da nema alternative programu vlade čiji je prioritet stabilizacija javnih finansija i povlačenje države iz vlasništva banaka. Predstavnici udruženja slovenskih banaka i centralne banke upozorili su na podatak da je slovenski bankarsko-finansijski sustav među šest najzaduženijih u Evropskoj uniji.

Direktor slovenske filijale Unicredit banke France Arhar izjavio je da je Unicredit u Sloveniji odobrio kredita u visini tri milijarde eura, ali da vlasnici banaka moraju postupati odgovorno i kredite odobravati samo za dobre projekte i preduzeća koja su kredite sposobna servisirati.

Rast kreditnih plasmana u Sloveniji proteklih godina bio je “nenormalan”, slovenski bankarski sustav već dvije godine za redom poslovao je s gubitkom, a banke zbog loših kredita svake godine u bilansima moraju uvoditi visoke otpise i rezervacije, upozorio je Arhar.

banka.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *