Hrvati imaju veći PDV, a jeftinije gorivo nego Crnogorci

Dodajte komentar

Cijene goriva u Crnoj Gori su i dalje u samom regionalnom vrhu, iako je u Hrvatskoj od 1. marta na snazi povećana stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 25 odsto.

Prema podacima iz tabele sa cijenama goriva iz 33 zemljalja Evrope, koju je objavio Auto-moto klub Bosne i Hercegovine (BIHAMK), Crna Gora na zapadnom Balkanu ima najveću cijenu bezolovnog benzina od 95 oktana, najprodavanije vrste goriva, koji trenutno košta 1,43 eura po litru.

 Cent jeftiniji litar tog goriva toči se u Hrvatskoj i Srbiji, u Makedoniji košta 1,36, Albaniji 1,34 dok je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini, gdje košta 1,25 eura.

Crna Gora je druga po visii cijene manje prodavanijeg benzina, onog od 98 oktana, koji košta 1,46 eura za litar. Litar tog goriva jedino je skuplji u Hrvatskoj, i to za jedan cent. U Albaniji košta 1,41, BiH 1,28 a Makedoniji 1,38.

Za razliku od benzina, litar eurodizela u Crnoj Gori, sa cijenom od 1,31 euro, jeftiniji je nego u Albaniji (1,33 eura), Hrvatskoj (1,34 eura), a najskuplji je u Srbiji, gdje košta 1,41 euro. Eurodizel je u odnosu na Crnu Goru jeftiniji u BiH, gdje košta 1,3 euro i Makedoniji, 1,2 eura.

Skuplje nego u Bugarskoj, Rumuniji…

Posmatrano u odnosu na druge evropske zemlje, uključujući i članice Evropske unije (EU), gorivo u Crnoj Gori je u prosjeku skuplje nego u Bugarskoj, Ukrajini, ali i Rusiji i bogatom Luksemburgu, koji bilježi najveći bruto-domaći proizvod po glavi stanovnima u EU.

Najskuplje gorivo u Evropi toči se u Norveškoj, gdje litar eurosupera 95 košta 1,99 eura po litru, i Turskoj, sa cijenom od 1,93 eura. Najjeftiniju prosječnu cijenu goriva imaju Rusi, gdje se cijene, konvertovane iz rublji, računaju u eurocentima.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori kalkulišu se svakog drugog ponedjeljka, na osovu posebne Uredbe. Promjena zavisi od cijena nafte na međunarodnim tržištima i valutnog odnosa dolara i eura, dok su sve ostali parametri, akciza, porez i marža preprodavca, fiksni.

Posljednja promjena cijena u Crnoj Gori zabilježena je 27. februara kada su poskupile sve vrste goriva i to eurosuper pet centi, a dizel tri centa.

izvor: vijesti.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *