Željezara nema prava na jeftiniju struju jer je u stečaju

Dodajte komentar

Nakon što je vlasnik Željezare Miodrag Davidović zatražio da ta kompanija dobije subvencije za struju, pomoćnik ministra ekonomije Dragan Kujović za kaže da se to neće dogoditi. Kujović očekuje da uprava Željezare nađe rješenje za kompaniju i nada se da će se loša ekonomska situacija uskoro biti riješena.

Pošto je Kombinat alumijimuna, koji bi mogao isprazniti državnu kasu, dobio subvencije za struju, vlasnik nikšićke Želježare Miodrag Davidović zatražio je da se i toj kompaniji omogući plaćanje struje pod istim uslovima. Pomoćnik ministra ekonomije Dragan Kujović kaže da im ne mogu pomoći jer je Željezara u stečaju.

“Ne postoji nikakva realna mogućnost za subvencije Željezari s obzirom da je u stečaju, a subvencije bi podrazumijevale određenu proceduru. Prosto nije realno očekivati da Vlada da bilo koji vid subvencije Željezari, odnosno gospodinu Davidoviću.”

Davidović je tri puta produžavao ugovor, a posljednji put produžen je 15. decembra. Stečajni upravnik Veselin Perišić nije imao sreće sa prodajom fabrike, jer se na oglas od 30 miliona, niko nije javio, pa je cijena spuštena na 21 milion. Na pitanje da li Vlada ima rezervni plan u slučaju gašenja fabrike, Kujović smatra da je sve stvar dogovora između vlasnika i stečajnog upravnika.

“Ukoliko Perisić nadje zajednički interes sa Davidovićem pretpostavljam da će se omogućiti i produženje tog ugovora.”

Slučaj Željezare nije umanjio problem Kombinata aluminijuma. Nije samo kod nas tako,  i razvijenije privrede nijesu imune na ekonomsku krizu smatra Kujović. Bitno je da proizvodimo, pa koliko toliko.

“Da podsjetim, KAP je prošle godine proizveo 93 hiljade tona, tako da nije da ne radi, radi, svakodnevno. Borimo se da to amortizujemo na najbolji mogući način i smatramo da ćemo izaći iz svega na nekim stabilnim osnovama. ”

Podsjetimo, epilog priče još nije izvjestan. Ruski članovi uprave KAP-a, naime, nijesu glasali za dogovor Vlade sa Dojče bankom da vrati 22 miliona eura KAP-ovog duga na rate u naredne tri godine, zbog čega banka sada može da traži isplatu cijele sume odjednom –  od 124 miliona eura.

izvor: antenam.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *