Ulcinj: Solana će raditi zahvaljujući dobroj volji radnika

Dodajte komentar

Ulcinjska solana imaće berbu soli i ove godine, ali uz istrajnu i jaku volju radnika, jer redovnu isplatu njihovih zarada sada niko ne garantuje. Radnici su posljed­nji put primili junsku platu, i to ne u punom iznosu.

“Trudimo se, zaista. U Solani je klasični stečaj, firma je u ingeren­ciji suda. Zakonski, svi radnici idu kući, firma se zatvara, čeka se pro­daja imovine i namirenje povjerilaca. Mi idemo drugim putem, da proizvodimo, i iz prozvodnje po­malo da dijelimo, koliko se može,” rekao je Šotra, dodavši da ne smije obećati da će plate biti redovne, ali da neće biti ni otpuštanja radnika pišu Dnevne Novine.

“Isplaćivaće se koliko se može. Topli obrok, bonovi, prevoz”, rekao je Šotra.

Na pitanje da li Solana može po­novo biti nosilac privrednog razvoj a, Šotra je kazao da bi volio da opet bude tako.

“Planiramo da povećamo ka­pacitete za proizvodnju soli, na 50.000 tona godišnje. Ali, osta­li prostor će se tretirati u interesu biznismena, odnosno kapitala ko­ji će doći. Da li će to biti turistički kapaciteti, goli tanini, proizvodnja rakova i ribe, zavisi od inostranog investitora, onog ko treba da ulo­ži kapital”, kazao je Šotra, dodavši da Eurofondu nije cilj prodaja zemljišta fabrike, već pronalaženje strateških investitora, sa kojima bi ulagali u taj prostor.

Gradonačelnik Ulcinja, Nazif Cungu kazao je da lokalna samo­uprava nije zadovoljna stanjem u Solani, te da ulažu sve napore da se radnici zaštite i nastavi proizvod­nja. Lokalna samouprava će, kako je rekao, dati maksimalnu podrš­ku i kroz izradu prostorno-urbanističkog plana, koji će biti usvo­jen do kraja godine, i izradu strateškog plana.

“Vodićemo računa da uključi­mo ono što je najoplimalnije. Da se udovolji zahtjevima našeg gra­da i mještana, ali i zahtjevima vla­snika. Svakako ne treba izgubiti iz vida stvarne mogućnosti za ovaj region”, zaključio je Cungu.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *