Beogradska berza: Nedjeljni komentar 05.03.2012 – 09.03.2012

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su lagani rast tržišta, ali ponovo uz slabu likvidnost i niske promete koji postepeno poprimaju karakter uobičajene pojave za domaću berzu. Ukupan promet u trgovanju iznosio je tek 1,9 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio na vrednosti pola procenta, pre svega usled snažnog skoka akcija AIK banke (AIKB). Ova korpa najlikvidnijih akcija od početka godine beleži rast vrednosti od 11,3 odsto, nakon prošlogodišnje velike negativne korekcije od 23,4 procenta.

Akcije – Najprometnija hartija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nedelju okončala sa minusom od 3,8 procenata nakon što su veoma brzo „isparili“ pozitivni efekti EU integracija od nedelju dana ranije. Akcije najveće kompanije na Beogradskoj berzi pale su na nivo od 712 dinara uz nedeljni promet od 40,8 miliona dinara, ali se i dalje nalaze u solidnom plusu od početka godine od 17,7 procenata.

Ostale hartije iz realnog sektora nisu uspele privući ni ovoliku pažnju ulagača te su daleko zaostajale po prometu. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je posle dužeg vremena odskočio od psihološke granice od 500 dinara, ali uz veoma skromnu realizaciju od 16,6 miliona dinara. Najveći deo nedeljnog prometa ostvaren je na nivou od 510 dinara što je najviša vrednost ove hartije u poslednjih mesec dana. Beogradski Imlek (IMLK) je blago oscilirao oko kote od 3.000 dinara, kao i proteklih nekoliko sedmica, uz realizaciju od 6,4 miliona dinara, dok objavljeni poslovni rezultati nisu u većoj meri podstakli trgovanje akcijama Sojaproteina (SJPT). Ova bečejska kompanija zabeležila je promet od 5,8 miliona dinara, ostvarivši nedeljni maksimum na nivou od 570 dinara. Sojaprotein je lani ostvari neto dobitak od 1,1 milijarde dinara, najviše u poslednje četiri godine, ali je poslovni prihod značajno pao usled strateškog opredeljenja kompanije da se više ne bavi aktivnostima trgovine poljoprivrednom robom.

U centru pažnje investitora bila je niška AIK banka (AIKB) koja je protekle sedmice zabeležila snažan rast vrednosti uz velike fluktuacije u ceni. Ova hartija se kretala u rasponu od 1.950 do 2.350 dinara, da bi nedelju okončala na nivou od 2.095 dinara uz promet od 14,5 miliona dinara. Ova niška banka je objavila i poslovni rezultat za 2011. godinu koji je bio značajno ispod revidiranog plana koji je jesenas usvojila skupština akcionara te je neto dobit bila neznatno manja od tri milijarde dinara, prvi put ispod ove granice nakon 2005. godine. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) zabeležila je promet od 10 miliona dinara, blago oscilirajući oko nivoa od 1.800 dinara. Na kraju nedelje, ova banka je saopštila da je zakazala vanrednu skupštinu akcionara za 4. april, a glavna tačka dnevnog reda biće emisija preferencijalnih akcija bez prava prečeg upisa. Time je definitivno dat konačan odgovor na pitanje da li će država dokapitalizovati ovu banku što je bio i predmet sporenja republičkih vlasti sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje su zabeležile skroman promet od 0,3 miliona evra, a prednjačila je serija A2012 koja dospeva 31. maja tekuće godine. Najveći deo prometa ove obveznice ostvaren je po ceni koja odgovara godišnjem prinosu od 6,55 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija, i to reotvaranje emisije 18-omesečnih trezorskih nota. Ostatak emisije inicijalno vredne 10 milijardi dinara prodat je sa uspešnošću od 21,8 odsto dok je prosna stopa iznosila 13,1 odsto. Inače, protekle sedmice Narodna banka Srbije zadržala je referentu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 9,5 procenata.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *