Ruski Sberbank povećao dobit

Dodajte komentar

Najveća ruska banka Sberbank objavila je danas da je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila 61,7 milijardi rubalja (dvije milijarde dolara) neto dobiti prema ruskim računovodstvenim standardima (RAS), zahvaljujući snažnim prihodima od kamata.

Time je njezina dobit povećana za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Vodeći ruski zajmodavac, čiji se rezultati prema RAS-u promatraju kao pokazatelj njegova poslovanja po međunarodnim standardima izvještavanja, navodi da su neto prihodi od kamata porasli za 28,8 posto zahvaljujući povećanom iznosu obrtnih sredstava. 

Portfelj kredita preduzećima povećan je u februaru u odnosu na januar za 1,5 posto u realnom izrazu a portfelj kredita stanovništvu za 3,3 posto. Rast kreditnih plasmana podstakao je banku da u posmatranom dvomjesečnom razdoblju poveća rezervacije za loše zajmove na 9,4 milijardi rubalja, sa četiri milijarde rubalja u istom razdoblju lani.

Udio nenaplativih kredita iznosio je 1. marta 3,35 posto i ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na početak godine kada je iznosio 3,36 posto. Prema ruskim standardima izvještavanja, Sberbank, drugi najveći evropski zajmodavac nakon banke HSBC, s tržišnom kapitalizacijom od 77,9 milijardi dolara, prošle je godine ostvario 322 milijarde rubalja neto dobiti. Rezultate za cijelu godinu po međunarodnim standardima planira objaviti krajem marta.

Ta je ruska banka pod kontrolom države u februaru zaključila proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International (VBI) u koju spada i Volksbank Hrvatska. Riječ je o akviziciji vrijednoj više od pola milijarde eura.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *