Standard & Poor's: Banke neće moći da vraćaju zajmove ECB

Dodajte komentar

Američka agencija za kreditni rejting – “Standard & Poor’s” (S&P) predviđa da će bankama u evrozoni, nakon što su dobile više od bilion evra kredita iz portfelja Evropske centralne banke (ECB) biti lakše, ali da one neće uspeti da vrate te zajmove.

ECB je u bankarski sistem zone evra do kraja februara ulila, ukupno, oko hiljadu milijardi evra (prva i druga runda zajmova za dugoročno refinanisranje – LTRO), sa ciljem da taj novac oživi posustale ekonomije dugovima opterećenih članica monetarne unije, prenosi portal Finmarket.

Kredite iz druge runde LTRO, u vrednosti većoj od pola biliona evra, povuklo je pre par dana 800 banaka iz evrozone, a tražnja tih zajmova je bila veća nego u decembru, kada su banke “razgrabile” zajmove ECB od 489 milijardi evra.

Visoka tražnja kreditnih sredstava koje odobrava ECB za ekonomiste je “uznemirujući znak” koji potvrđuje da evrozona ne može da živi bez ubrizagavanja sveže naštampanog novca.
ECB za sada ne planira treću rundu LTRO, pošto će banke izvesno vreme imati dovoljno sredstva za kupovinu državnih obveznica problematičnih zemalja evrozone i za poboljšanje sopstvenih bilansa.

Postoji, međutim, visoki rizik da se sredstva ECB upotrebe za “keri trejd” – valutne spekulacije u zemljama u razvoju, upozoravaju finansijski eksperti u Frankfurtu gde se nalazi sedište centralne banke zone evra.

Zahvaljujući akcijama ECB sada je manje verovatna kriza likvidnosti u evropskom finansijskom sistemu, dok će recesija zemalja zone evra biti mnogo blaža, smatraju analitičari S&P.

Još pre LTRO, rejting mnogih banaka je spasen samo zahvaljujući finansijskoj pomoći ECB, koja je prevazišla sva očekivanja eksperata S&P. Pad prihoda evropskih banaka zabeležen lani nastaviće se i ove godine, pre svega zbog opadanja poslovne aktivnosti u kontinentalnoj ekonomiji.

Banke će morati da se menjaju, jer ih u suprotnom očekuje sniženje rejtinga. Negativnu prognozu S&P za sada ima 27 od 50 evropskih banaka koje prati ta agencija.

Reforme će najviše pogoditi najzaduženije
Gledano u celini, evropske banke će, kako navode analitičari S&P, ove godine početi da smanjuju dugove, prodavaće ili zatvarati filijale, “detektovati” problematičnu aktivu i povećavati kapital.
Ove strukturne reforme najviše će pogoditi banke najzaduženijih zemalja u evrozoni (Grčka, Portugalija, Španija, Irska i Italija), tvrde finansijski eksperti.

Poslovni modeli mnogih evropskih banaka su prema mišljenju stručnjaka neefikasni, pošto je pretežna orjentacija na klijente, uz sve niže prihode stanovništva, teško održiva.

ECB je jednostavno “kupila vreme” za ugrožene evropske banke, kako bi mogle da reše svoje probleme, tvrde eksperti.

Aktiva takvih banaka je toksična, a obuhvata investicije u nekretnine, suverene obveznice, kao i sredstva kojom su garantovani krediti LTRO, upozoravaju analitičari S&P.

izvor: Blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *