Beogradska berza: Nedjeljni komentar 27.02.2012 – 02.03.2012

Dodajte komentar

Novi korak naše zemlje u približavaju ka Evropskoj uniji doneo je lagani optimizam na tržištu koji nisu propratili i veći obimi trgovanja. Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je tek 2,2 miliona evra, dok je reperni pokazatelj tržišta, indeks Belex 15, dobio na vrednosti 2,9 procenata. Ova korpa najlikvidnijih akcija od početka godine nosi pozitivan prinos veći od deset procenata, a najveći deo ovog skoka ostvaren je tokom februara. 

Akcije – Najprometnija hartija protekle sedmice bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila rast vrednosti od 3,4 odsto, nakon kolebljivog starta sedmice kada je ova akcija zabeležila veliku fluktuaciju u ceni. NIS je nedelju okončao na nivou od 740 dinara što je najviša cena ove hartije još od avgusta protekle godine. Ostale hartije iz realnog sektora nisu beležile značajnije promete. Solidnu realizaciju od 13,2 miliona dinara zabeležio je pirotski holding Tigar (TIGR) koji je gro prometa ostvario na nivou od 483 dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) nastavio je osciliranje oko kote od 500 dinara, ali je realizacija na nedeljnom nivou bila tek 9,6 miliona dinara. Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) porastao je preko deset procenata na 512 dinara dok je ukupna realizacija bila tek 8,4 miliona dinara. Ova kompanija je tokom nedelje saopštila da je njeno zavisno preduzeće Niskogradnja ugovorilo posao u Ugandi  vredan 5,6 miliona evra. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je blago porastao na nivo od 550 dinara, a ova kompanija je najavila da će u ponedeljak obelodaniti finansijske izveštaje za proteklu poslovnu godinu. Prezentaciju ostvarenih rezultata iz 2011. godine istoga dana sprovešće i vranjski proizvođač šporeta i grejnih tela Alfa plam (ALFA) koji je zabeležio promet od 5,8 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 7.200 dinara po akciji.

Od bankarskih hartija prednjačila je niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila realizaciju od 31,4 miliona dinara uz rast vrednosti od 7,76 odsto na nedeljnom nivou. AIK je potkraj nedelje stigao nadomak nivoa od 2.000 dinara gde se ova hartija poslednji put nalazila sredinom oktobra prošle godine. Beogradska Agrobanka (AGBN) je završila sedmicu na nivou od 1.878 dinara uz neveliki promet i prilično velike fluktuacije u ceni što je postala glavna karakteristika ove hartije otkada je u ovoj banci uvedena prinudna uprava od strane NBS-a. Akcijama Komercijalne banke (KMBN) trgovalo se uglavnom oko nivoa od 1.800 dinara uz neveliki promet, nakon što je nedelju dana ranije ova hartija malo živnula posle objave dobrih poslovnih rezultata za 2011. godinu.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje su zabeležile relativno skroman promet od 0,4 miliona evra, nakon prethodne sedmice u kojoj su ovi papiri u velikoj meri parirali akcijama. Najprometnije serije bile su A2014 i A2015 koje su najveći deo realizacije ostvarile uz godišnje prinose od 5,9 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija na kojima je zabeležena solidna tražnja s obzirom na velika kolebanja kursa dinara u proteklom periodu. Šestomesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti šest milijardi dinara realizovani su sa uspešnošću od 70,6 odsto uz prinos od 10,5 procenata. Nešto slabija tražnja bila je za trogodišnjim notama koje su ponuđene u obimu od 20 milijardi dinara. Prinosna stopa bila je 14,7 odsto dok je prodato 44,5 odsto emisije.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *