Januarska plata iznosila 505 eura

Dodajte komentar

Prosječna zarada (bruto) u januaru 2012. godine u Crnoj Gori iznosila je 754 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 505 eura, saopštio je danas MONSTAT.

U odnosu na prethodni mjesec prosječna (neto) zarada u januaru 2012. godine zabilježila je rast od 4,3 odsto.
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru ove godine u odnosu na isti mjesec predhodne godine zabilježila je pad od 2,5 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u 2011. godini zabilježila rast od  4,3 odsto.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2012. godine u odnosu na  decembar 2011. godine zabilježile rast od 0,8 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 3,5 odsto.
Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa  u januaru 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sledećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (46,8 odsto), Poslovanje sa nekretninama (26 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo, poprav. motornih vozila i motocikala (13,9 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (17,3 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontr. procesa uklanjanja otpada i sl. aktivn. (9,9 odsto), Umjetnost, zabava i rekreacija (7,5 odsto) , Zdravstvena i socijalna zaštita (6,9 odsto), Vađenje ruda i kamena (5,1 odsto), Prerađivačka industrija (4,4 odsto) Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,2 odsto).

Pad je zabilježen u sektorima: Informisanje i komunikacija (0,1 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,3 odsto), Obrazovanje (0,7 odsto), Državna uprava i odbrana, obavezna socijalna osiguranje (0,8 odsto), Saobraćaj i skladištenje  (0,9 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (2,7 odsto), Snadbijevanje elektrektričnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (2,8 odsto), Građevinarstvo (8,4 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (22 odsto).

izvor: CdM

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *