Guverner Centrallne banke primio predstavnike Misije MMF-a

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić primio je u srijedu predstavnike Misije MMF-a, na čelu sa Garvinom Belom, koji borave u Crnoj Gori.

Guverner je upoznao predstavnike Misije sa stanjem u bankarskom sektoru, najnovijim monetarnim i makroekonomskim kretanjima, kao i ekonomskim i finansijskim izazovima za naredni period.

Takođe, Guverner je upoznao članove Misije sa značajnim napretkom koji je CBCG postigla na regulatornom planu, kreiranju okvira za upravljanje u kriznim situacijama, kao i na planu jačanja administrativnih kapaciteta.

Na sastanku je konstatovano pogoršanje ekonomske situacije i u Crnoj Gori, kao i u zemljama najvažnijim partnerima Crne Gore. Predstavnici MMF-a su istakli da su neophodne promjene u fiskalnoj politici, kao i kod instrumenata fiskalne politike.

MMF je sugerisao da je Crnoj Gori potreban određen zaštitni fond (fiskalne rezerve) radi povećanja kredibiliteta politike, a naročito imajući u vidu da Crna Gora koristi euro i da su instrumenti monetarne politike ograničeni. Takođe, istakli su da rast cijena crnogorskih euroobveznica na sekundarnom tržištu, nije dobar signal.

Ptredstavnici Fonda su izrazili spremnost da ukoliko se Crna Gora obrati sa zahtijevom za aranžman sa Fondom, da u vrlo kratkom roku započnu sa pregovorima.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *