SAD: Banke opet na stazama profita

Dodajte komentar

U Sjedinjenim američkim državama je u prošloj godini 63 odsto banaka objavilo rast zarada, a samo 19 odsto banaka bilo je neprofitabilno.

Federalna kompanija za osiguranje depozita (FDIC) saopštila je da je zahvaljujući povećanim bankarskim zaradama 2011. bila najprofitabilnija za industriju u poslednjih pet godina.

Banke sa imovinom većom od 10 milijardi dolara “Benk of Amerika”, “Sitigrup”, “JPMorgan Čejs” i “Vels Fargo” prošle su godine doprinele gotovo ukupnom rastu zarada, prenela je agencija AP.

Najveći broj ovih banaka se oporavio zahvaljujući federalnom paketu pomoći i rekordno niskim stopama zaduživanja.

Još jedan razlog za veće zarade je taj što su banke, naročito najveće, ostavile po strani rezerve kako bi nadoknadile potencijalne gubitke u periodu posle finansijske krize i recesije.

Zahvaljujući rastu zarada najvećih američkih banaka krajem 2011, prethodna godina je bila najprofitabilnija godina za industriju u poslednjih pet godina, a veće zarade i manji broj banaka sa finansijskim poteškoćama pokazuju da se industrija oporavila od finansijske krize 2008.

“U poslednjem kvartalu 2011. bankarski zarade porasli su na 26,3 milijarde dolara, što je za 23 odsto više nego u istom periodu 2010. godine”, prenela je agencija AP.

U 2011. prihodi su porasli na 119,5 milijardi dolara, što je za 40 odsto više nego 2010.

Osnovni bankarski poslovi kreditiranja, finansijskog poslovanja i investiranja su pretrpeli štetu zbog usporenog oporavka ekonomije i kolebanja na finansijskim tržištima. Banke su, ipak, danas daleko stabilnije. Većina njih ima snažniji bilans stanja da podnese ekonomsku krizu ili mogući globalni finansijski šok.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *