Za kartice i minuse dugovi 50,3 miliona, kamate preko 18 odsto

Dodajte komentar

Zaduženja građana po osnovu korišćenja kreditnih kartica i minusa po tekućem računu i dalje se blago smanjuju, a kamatne stope na ta dva najskuplja vida zaduživanja su i dalje na visokom nivou.

To pokazuju posljednji podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG), prema kojima su ukupna zaduženja građana na kraju januara 2012. po osnovu ta dva proizvoda dostigla 50,3 miliona eura, što je smanjenje od četiri miliona eura u odnosu na uporedni godišnji period.

Podaci pokazuju da bankari i dalje ubiraju dobre prihode po osnovu tih proizvoda, jer je prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na kartice iznosila 16,40 odsto, a na minuse po tekućem računu 18,08 odsto.

Efektivna kamatna stopa (u koju su uključeni i skriveni troškovi banaka) veća je za nekoliko procenata i upravo je mjesečna kamata na ostatak duga velika zarada za banke i veliki trošak za klijente.

Uz to, ne treba zaboraviti i troškove koji nastaju kada se podiže novac sa bankomata kod drugih klijenata, a ne kod onih banaka koje su izdale karticu i koja iznosi i po nekoliko eura.

U CBCG su kazali “Vijestima” da su kamatne stope tržišna kategorija i da oni nemaju propise koji bi konkretno ograničili rast kamatnih stopa.

U dozvoljenom minusu 72.000 građana

“Ono što CBCG može da uradi je da upotrijebi sve mjere koje su u njenoj moći da zaštiti klijente. U prvom redu to se odnosi na provjeru rada finansijskih institucija. Ukoliko se utvrdi da se ne pridržavaju zakonskih i podzakonskih akata, kao i da ne posluju u skladu sa praksom dobrog privrednik, onda se preduzimaju adekvatne mjere”, rekli su u CBCG.

Prema posljednjim raspoloživim podacima baziranim na izvještajima banaka Kreditnom registru Centralne banke ukupan dug građana na kraju januara po osnovu aktivnih kreditnih kartica iznosi 34,4 miliona eura, a po dozvoljenom minusu po tekućim računima 15,9 miliona.

Dug po kreditnim karticama se odnosi na 31.145 građana, a dug po dozvoljenom minusu po tekućim računima na 72.733 građanina.

izvor: vijesti.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *