UNIQA ostvarila rast od 32,6 odsto

Dodajte komentar

Preliminarni podaci za 2011. godinu pokazuju da je ukupna bruto fakturisana premija UNIQA osiguranja Crna Gora iznosila blizu 8,1 miliona eura, što predstavlja rast od 32,6 odsto  u poređenju  sa istim periodom prošle godine, saopšteno je iz UNIQA-e.

“Životno osiguranje je ostvarilo rast od 8,5 odsto odnosno oko 1,4 miliona eura, dok je neživotno osiguranje ostvarilo rast od 39,1 odsto ili oko 6.7 miliona eura”, navodi se u saopštenju UNIQA-e.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja  bruto premija na crnogorskom tržištu u 2011. godini akumulirala je 65.4 miliona eura.

Zahvaljujući postignutim rezultatima u 2011. godini, UNIQA prema preliminarnim podacima, zauzima treće mjesto sa 12,3 odsto udjela na crnogorskom tržištu osiguranja (u 2010. učešće je iznosilo 9.8 odsto).

“Ako posmatramo pojedinačno kompanije u 2011. godini, UNIQA životno osiguranja prema preliminarnim podacima u ukupnoj premiji životnog osiguranja ima učešće od 15,7 odsto, odnosno 11,8 odsto  u ukupnoj premiji neživotnih osiguranja”, saopšteno je iz UNIQA-e.

“Imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni rezultatima koje smo postigli u prethodnoj godini. Uspjeh smo ostvarili na svim poljima i to na organizacionom, prodajnom i finansijskom poslovnom planu. Zbog toga ćemo sa istom strategijom nastaviti u 2012 godini jer imamo ambiciju da postanemo lider po kvalitetu na crnogorskom tržištu osiguranja, što prvenstveno znači visok stepen posvećenosti klijentima i partnerima i stalno unaprjeđenje kvaliteta usluga“, saopštila je Nela Belević, izvršni direktor UNIQA-e.

UNIQA kroz dvije kompanije u Crnoj Gori, 13 poslovnica ima više od 130 zaposlenih i veliki broj posrednika što, kako navode, klijentima garantuje kvalitet. UNIQA je na crnogorskom tržištu prisutna od februara 2008. godine nakon preuzimanja Zepter osiguranja.

UNIQA životno osiguranje je lansirano u februaru 2008, a UNIQA neživotno osiguranje u junu 2008.

Iz UNIQA-e navode da će im u 2012. godini, strategija i dalje biti usmjerena na razvoj poslova sa građanstvom, kao malim i srednjim preduzećima, a da će im edukacija građana po pitanju osiguranja biti i dalje jedan od prioritetnih ciljeva.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *