Beogradska berza: Nedjeljni komentar 20.02.2012 – 24.02.2012

Dodajte komentar

Proteklu trgovačku sedmicu obeležilo je intezivnije trgovanje obveznicama stare devizne štednje, dok su ulagači na tržištu akcija, kako je nedelja odmicala, bivali sve suzdržaniji. Ukupan promet u trgovanju iznosio je nepunih pet miliona evra, s tim da su obveznice činile skoro polovinu prometa.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 izgubio je na vrednosti pola procenta, ali je od početka godine i dalje u plusu od 7,6 procenata. 

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ostvarila promet od 82,8 miliona dinara uz pad vrednosti od 1,8 odsto na nedeljnom nivou. Negativna korekcija u kretanju akcija naše najveće kompanije kotirane na berzi usledila je krajem trgovačke nedelje kada je naglo preokrenut višednevni trend rasta. NIS je prethodno objavio odlične poslovne rezultate za 2011. godinu koji su vinuli njegove akcije 11,4 odsto tokom petodnevnog uzlaznog trenda.

Ostale hartije iz realnog sektora daleko su zaostajale po prometu. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) blago je oscilirao oko nivoa od 500 dinara uz promet od 13,6 miliona dinara. Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) ostvario je promet od 9,5 miliona dinara uz pad od 3,7 odsto, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) oslabio 4,2 procenta na 547 dinara. Beogradska mlekara Imlek (IMLK) oscilirala je oko nivoa od 3.000 dinara uz realiazciju od 7,7 miliona dinara u očekivanju novih informacija u vezi sa preuzimanjem ove mlekare od strane mlekarskog giganta FrieslandCampina.

Od hartija iz bankarskog sektora, najprometnija je bila Univerzal banka (UNBN) zahvaljujući pre svega jednog ogromnoj transakciji u kojoj je vlasnika promenilo skoro pet odsto akcija ove banke. Na ceni od 1.997 dinara nastavljeno je ranije otpočeto pregrupisavanje vlasničkih pozicija u ovoj banci nakon što je Komisija za hartije od vrednosti nekolicini većih akcionara oduzela pravo glasa. Niška AIK banka (AIKB) je zabeležila promet od 27 miliona dinara uz blagi rast vrednosti, dok je beogradska Agrobanka (AGBN) ponovo beležila velike fluktuacije što je glavna karakteristika ove hartije otkada je uvedena prinudna uprava u ovoj banci. Agrobanka je oscilirala u veoma širokom rasponu između 1.540 i 1.945 dinara usled velikog broja nepotvrđenih i špekulativnih informacija koje kruže tržištem. Posle dužeg vremena, akcije Komercijalne banke (KMBN) domogle su se nivoa od 1.800 dinara nakon što je ova banka objavila dobit za 2011. godinu od 3,5 milijardi dinara što je povećanje od nepunih 40 procenata u odnosu na 2010. godinu.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su odličan promet  od 2,4 miliona evra dok se gro prometa odnosio na poslednje serije. Obveznica A2015 nosila je godišnji prinos od 5,56 odsto, dok je serija A2016 najveći deo prometa zabeležila uz godišnji prinos od 5,4 procenta.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice su održane dve aukcije državnih dužničkih hartija. Početkom sedmice država je prodala 46 procenata jednogodišnjih obveznica nominovanih u evrima uz prinosnu stopu od 5,95 procenata. Nominalna vrednost ponuđenih hartija iznosila je 120 miliona evra. Takođe, prošle sedmice država je emitovala dvogodišnje trezorske note nominalne vrednosti pet milijardi dinara koje su realizovane sa uspehom od 44,7 odsto uz prinosnu stopu od 13,3 odsto.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *