Srbija: Neto dobitak Komercijalne banke 3,5 milijardi dinara

Beogradska Komercijalna banka objavila je nerevidirane finansijske izveštaje za proteklu poslovnu godinu u kojoj je ova najveća domaća banka pod kontrolom države značajno poboljšala efikasnost.

Komercijalna je u 2011. ostvarila neto dobitak od 3,5 milijardi dinara što je 39,4 odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Osnovni biznis ove banke u velikoj meri je doprineo rastu profitabilnosti: dobit po osnovu kamata povećana je za 32,5 odsto na 9,9 milijardi dinara, dok je dobit po osnovu naknada i provizija porasla 13,6 odsto na 4,4 milijarde dinara.

Prihod po osnovu kamata uvećan je 16,2 odsto i iznosio je neznatno preko 18 milijardi dinara, dok je prihod po osnovu naknada i provizija bio veći za 14,2 odsto i iznosio je 5,1 milijardu dinara.

Komercijalna banka je iskazala smanjenje rashoda po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja sa 1,4 milijarde iz 2010. na 1,3  milijarde dinara protekle godine.

Veliki doprinos dobrom krajnjem rezultatu ove banke dale su i male negativne kursne razlike, nakon ogromnih rashoda po ovom osnovu u 2010. godini od 7,4 milijarde dinara.

Aktiva Komercijalne banke poslednjeg dana 2011. godine iznosila je 275,5 milijardi dinara što je rast od 7,7 odsto od početka godine.

Akcije Komercijalne banke na Beogradskoj berzi u tekućoj godini beleže rast vrednosti od 3,1 odsto, a po poslednjoj ceni od 1.753 dinara tržišna kapitalizacija ove bankarske ustanove iznosi 15,3 milijarde dinara (140,8 miliona evra).

 izvor: rast.rs

Check Also

Novogradnja ili starogradnja: Glavne prednosti i mane

Stambeno pitanje ne rješava se preko noći i to je jasno kao dan. Nije dovoljno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.