ECB obustavila kupovinu obveznica eurozone

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da prošle sedmice nije kupovala obveznice država eurozone. Time je program hitne kupovine obveznica u ponedjeljak obustavljen prvi put od prošlogodišnjeg avgusta. Prije dvije sedmice, ECB je kupio samo 59 miliona eura obveznica.

Centralna banka kupovala je obveznice zemalja koje su u dužničkim problemima, poput Italije ili Španije, kako bi zakočila rast troškova njihovog zaduživanja.

Mnogi su strahovali da će rast kamatnih stopa na aukcijama obveznica usloviti nove skupe pakete pomoći. Dosad su je primile Grčka, Irska i Portugal.

ECB je kupovinama obveznica postigao željeni cilj, budući da se Španija i Italija sada zadužuju uz niže kamate. Strah da će banke obustaviti međusobno kreditiranje i uzrokovati još jedan kreditni slom nagnali su ECB da bankama u decembru prvi put u svojoj istoriji ponudi program jeftinih trogodišnjih kredita.

Više od 500 evropskih banaka uzelo je u prvoj sedmici 489 milijardi eura kredita, daleko više no što se očekivalo. Taj je program i dalje aktivan.

izvor: banka.hr

Check Also

U prvih šest mjeseci plasirano 515 miliona eura novih kredita

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 100. sjednicu kojom je predsjedavao guverner dr …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *