Njemačka sastavila plan za slučaj da Grčka bankrotira

Dodajte komentar

Njemačka je već sastavila plan za slučaj da Grčka bankrotira, pošto se EU suočila sa činjenicom da grčki dugovi izmiču kontroli sa ili bez drugog paketa finansijske pomoći, izjavili su evropski zvaničnici.

Njemačko Ministarstvo finansija vrši pritisak na Grčku da proglasi bankrot i pristane na otpisivanje većeg dijela duga bankama. To bi na finansijskim tržištima bilo klasifikovano kao bankrotiranje države, piše list “Sidnej morning herald”.

Oštre mjere štednje koje od Grčke traže međunarodni kreditori izazvale su velike proteste u zemlji, pa njemački ministar finansija Volfgang Šojble ne vjeruje da bilo koja vlada može da ih primijeni.

“On smatra da Grci ne mogu da urade ono što je neophodno. Čak ako bi nekim čudom učinili ono što su obećali, Šojble i sve više ljudi vjeruju da to ne bi spasilo Grčku”, rekao je zvaničnik evrozone koji nije želio da bude imenovan.

On je dodao da se, umjesto toga, pojavila ideja da Grčka zvanično treba da proglasi bnakrot i počne pregovore sa svojim kreditorima o još većem otpisivanju dugova. “Za Šojblea to je pitanje kada, a ne da li će se desiti”, dodao je isti zvaničnik.

Šojbleov skepticizam još u potpunosti ne dijeli njemački kancelar Angela Merkel, koja je i dalje posvećena spasavanju Grčke od finansijskog kolapsa.

“Ona smatra da bi propast Grčke izazvala udarni talas koji bi sahranio i ostale, uključujuči Španiju i Italiju. To bi moglo da rasturi cijelu monetarnu uniju”, rekao je drugi zvaničnik evrozone.

Grčka mora da servisira dug od 14,5 milijardi evra 20. marta i ubijedi privatne kreditore da otpišu 70 odsto njenog duga prije nego što dobije dodatnu pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *