Afera telekom: Još se čekaju dokazi iz SAD

Dodajte komentar

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić kazala je juče “Vijestima” da iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) još nijesu dobili dokumentaciju u vezi s aferom Telekom, koju su sredinom januara tražili, ali da tužilaštvo u međuvremenu vodi intenzivnu istragu.

Ona je rekla da je Telekom tužilaštvu dostavio dokumentaciju u vezi s ugovorima za koje je, prvo interna revizija Mađar telekoma, a zatim i istraga u SAD, utvrdila da su poslužili da se korumpira više vladinih zvaničnika u procesu privatizacije Telekoma.

“Na osnovu te dokumentacije tužilaštvo je bilo u mogućnosti da uputi svoj zahtjev prema Upravi za sprečavanje pranja novca, koja sada postupa po našem nalogu”, kazala je ona.

Čarapićeva je rekla da je tužilaštvo, nakon što im je u drugoj polovini 2010. godine dostavljen izvještaj revizora, počelo novu istragu jer su došli do novih podataka.

“Tužilaštvo je i dalje u fazi prikupljanja i još nema sve neophodne činjenice i podatke koji bi omogućili krivično- pravnu ocjenu”, kazala je Čarapić. Ona je u utorak na maratonskom kontrolnom saslušanju članovima Odbora za bezbjednost i odbranu referisala o aktivnostima Tužilaštva na ovom slučaju.

Tužilaštvo provjerava dva sporna konsultantska ugovora koja je Crnogorski telekom 2005. godine sklopio sa firmama Sigma i Roli. Tužilaštvo je u prethodnoj istrazi 2010. godine zaključilo da su oni bili uredni, ali je nakon podizanja tužbe protiv tri bivša direktora Mađar telekoma u januaru ove godine ponovo pokrenulo istragu.

Američka istraga je utvrdila da je ugovor Sigma bio namijenjen za “sestru najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom”, kojoj je preko posrednika u Njujorku isplaćen dio ili cijeli iznos od 580.000 eura.

U tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti protiv tri bivša direktora Mađar telekoma navodi se da je pravne usluge koje je zvaničnikova sestra tvrdila da je pružila, u stvari, pružio savjetnik unutar Mađar telekoma i njihovog redovnog spoljnog savjetnika, i to po značajno nižoj cijeni.

Sestra tadašnjeg premijera Ana Kolarević u reagovanju na tekst “Vijesti” početkom januara 2012. navela je da je nakon privatizacije, zajedno sa advokatskom kancelarijom kolege Nikole Martinovića, radila na programu restrukturiranja Crnogorskog Telekoma, koji je kompaniji donio uštede na mjesečnom nivou od oko 300.000 eura.

Povodom otkrivanja korupcionaške šeme u Crnoj Gori i Makedoniji, Mađar telekom i njegov vlasnik Dojče telekom su krajem prošle godine sklopili ugovor o poravnanju sa američkim vlastima, po kojem su dužni da plate više od 95 miliona eura kazne, a zauzvrat su dobili zaključenje istrage.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *