Belgijske luke blokirane zbog štrajka brodskih pilota

Dodajte komentar

Štrajk brodskih pilota zbog reforme penzionog sistema u utorak je paralizovao saobraćaj u belgijskim lukama Antwerpen, Gent i Zeebrugge.

Započet u ponedjeljak veče, štrajk je naišao na veliki odziv brodskih pilota zaduženih za pomoć brodovima na ulazu ili izlazu iz luke.

Brodski piloti zahtijevaju da njihova profesija bude izuzeta iz vladinih planova o produženju starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine.

U Antwerpenu je blokirano oko 55 brodova, bez mogućnosti ulaska ili izlaska iz luke, saopštile su lučke vlasti u utorak ujutro.

U Gentu petnaestak brodova nije moglo da napusti luku od ponedjeljka, ali su dva uspjela ući u utorak ujutro tokom privremenog prekida štrajka, javljaju agencije.

Lučka uprava u Antwerpenu, jednoj od najvećih luka na svijetu, tvrdi da zbog štrajka svakog sata gubi oko milion eura, a zaposleni u luci predbacuju belgijskim čelnicima da ne uzimaju u obzir težinu njihove profesije.

Da bi održala penzioni sistem, vlada je krajem 2011. odlučila da pomjeri sa 60 na 62 godine starosno doba odlaska u prijevremenu penziju i ukinuti sve posebne režime, među kojima one brodskih pilota.

izvor: vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *